Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Jan Breydel
Genk gaat in knotsgekke topper van 4-2 naar 4-5
Fabian Morren

Racing Genk heeft een zeer turbulente topper tegen Club Brugge gewonnen, waarin liefst negen doelpunten vielen. Onder meer dankzij een uitstekende Kevin De Bruyne boog de landskampioen een 4-2-achterstand nog om in een 4-5-overwinning.

Fabian Morren in Brugge

Genk-trainer Mario Been moest in zijn al erg gehavende defensie ook Anele missen. Vanden Borre nam de rechtsachterpositie in, Fabien Camus begon op het middenveld. Bij Club Brugge ontbraken ook een aantal belangrijke pionnen, waardoor De Jonghe en Van Acker moesten depanneren. Adrie Koster hield Refaelov op de bank, Meunier verscheen daardoor aan de aftrap.

Nog niet iedereen was goed wakker of Genk stond al op voorsprong. Na amper een minuut strafte Kevin De Bruyne een foute pass van Vazquez af. Coosemans stak nog een handje toe door zich te makkelijk te laten vloeren. Aangeslagen was de thuisploeg allerminst van die wel heel snelle opdoffer. Wat Brugge nadien twintig minuten lang liet zien, was ronduit schitterend en erg hoogstaand voetbal. Genk zag sterretjes en mocht blij zijn dat enkel de gelijkmaker ontstond uit die blauw-zwarte aanvalsgolven.

Ommekeer
Het begon bij een schot vanuit een scherpe hoek van Dirar, die door Hyland net niet in eigen doel werd besloten. Ryan Donk kopte wat later vrijstaand in de handen van Köteles en weer Dirar trapte over. Donk maakte zijn eerdere gemiste kans wel goed. Meunier verlengde een verre inworp en de Nederlandse verdediger kopte onhoudbaar de bal tegen de netten. Erop en erover stond op het gezicht van de Brugse fans af te lezen, maar niets was minder waar. Er was nog wel een pegel van Vadis Odjidja belandde nog wel op de lat, maar nadien liet Club het tempo zakken en Genk weer in de wedstrijd komen. De laatste tien minuten van de eerste helft waren helemaal voor de bezoekers.

Kennedy kon tot twee keer toe de landskampioen weer op voorsprong trappen. Een eerste keer besloot de boomlange spits in het zijnet, nadien devieerde hij de voorzet van Tözser tegen de binnenkant van de paal. Telkens was het paniek in de Brugse gelederen en terecht zo bleek, want nog voor rust slikten de Bruggelingen een tweede tegentreffer. Hyland knikte een hoekschop van Tözser aan de tweede paal in het dak van het doel. De thuisploeg mocht blij zijn dat daarna Coosemans nog een schot van Thomas Buffel onschadelijk maakte.

Een donderpreek van Koster en vooral de vraag om weer zoals de eerste twintig minuten van de eerste helft te spelen, loonde. De spelers stonden nog maar net terug op het veld of Victor Vazquez trapte het leer heerlijk voorbij een kansloze Köteles. Voor blauw-zwart het sein om de druk opnieuw op te voeren en opnieuw een hoger tempo te ontwikkelen. Een tempo waar de landskampioen met de beste wil van de wereld niet aankon. Onder meer Vadis speelde bij vlagen een niveau hoger dan voor de Belgische competitie gangbaar is. De derde Brugse treffer kon niet uitblijven en bleef niet uit. Thomas Meunier, een zeer sterke vervanger voor Refaelov, vloerde Köteles een derde maal. Genk stond erbij en keek ernaar. Enkel een schot van Jelle Vossen kon voor enig gevaar zorgen.

De Bruyne ontketend
Een snel genomen vrije trap verraste de hele Genkse defensie. Dirar had het wel begrepen en legde de vierde van de avond in het mandje. De bezoekers leken klaar om helemaal opgegeten te worden. Net op dat moment ging één van de schaarse uitbraken van Beens team binnen. Een voorzet van Fabien Camus werd keurig in doel verlengd door Vossen, die eerder nog verzorgd moest worden aan het hoofd na een ongelukkige botsing met Almebäck. De verdediger van Club kon overigens niet verder na die actie.

Ondanks die aansluitingstreffer hield bij de thuisploeg alvast niemand rekening met nog puntenverlies. Meunier en Donk hadden overigens de kansen om opnieuw verder afstand te nemen. Dat gebeurde niet en wat tien minuten voordien nog onmogelijk leek, gebeurde: Genk kwam weer langszij. Thibaut Van Acker liet zich in de luren leggen door De Bruyne, die zijn tweede van de avond voorbij Coosemans schoot.

Wie de wedstrijd wilde gebruiken voor een cursus 'goed verdedigen' had zich de moeite kunnen besparen. Bij Club werd te veel ruimte weggegeven en erg matig verdedigd. In een dolle slotfase ontbond De Bruyne nog eens zijn duivels. Het Genkse talent genoot met volle teugen van de ruimte die hij en bracht Genk zowaar opnieuw op voorsprong. Voor wie de tel kwijt was: de eindstand werd vastgelegd op 4-5. Voor Club en trainer Adrie Koster wachten zeer moeilijk en turbulente dagen. De landskampioen houdt de crisis voorlopig buiten.