Datum: 06/11/2011 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Jan Breydel
Rudy dient Anderlecht tweede seizoensnederlaag toe
Rudy dient Anderlecht tweede seizoensnederlaag toe
Foto: © SC

Anderlecht heeft voor de tweede keer dit seizoen punten laten liggen in het Jan Breydel-stadion. Ditmaal keert het met lege handen huiswaarts nadat Rudy in de slotfase eindelijk de numerieke meerderheid van Cercle kon uitbuiten. In de eerste helft had Jovanovic immers al rood gekregen.

Johan Walckiers en Tomas Taecke in Brugge 

Ariël Jacobs had vrijdag weeral eens verstoppertje gespeeld met de pers door aan te kondigen dat Dieumerci Mbokani zeker niet zou spelen. Wat bleek toen de ploegopstellingen vrijgegeven werden? De met een scheurtje in de adducatoren sukkelende Mbokani stond gewoon in de basis.

De eerste twintig minuten waren niet veel soeps qua kansen. Anderlecht eiste het balbezit op, maar kreeg de nodige tegenwind van een gemotiveerd Cercle Brugge. De thuisploeg speelde met heel veel inzet en viseerde daarbij vooral Mbokani die de nodige tikken te verwerken kreeg.

Rood Jovanovic
De leider kon amper kansen afdwingen en als Cercle er uit kwam, was het alle hens aan dek. Rudy en Iakovenko probeerden enkele aardigheidjes in de zestien, maar Juhasz stond pal. Proto moest één keer plat gaan op een ver schot van Neto. Aan de overkant moest Verbist zich vooral concentreren voorzetten te plukken. Paars-wit speelde alvast niet als een gedoodverfde titelkandidaat.

Dan deed Cercle het een heel stuk beter in balbezit. De Brusselaars mochten zelfs blij zijn dat het vizier van D'Haene niet goed stond afgesteld. Hij kreeg de 1-0 op een presenteerblaadje aangeboden, maar bedankte voor het geschenk door naast te schieten.

En het werd erger, want tien minuten voor rust moest Anderlecht met tien verder. In het gewoel na een fout op hem lichtte Jovanovic even zijn been op naar Evens. Scheidsrechter Vervecken zag er rood in. Licht, want dan had wat ons betreft Wasilewski meer de uitsluiting verdiend na zijn reactie. Onmiddellijk daarna kreeg Vetokele nog een goede kans, maar schoot in het zijnet. Wat de wedstrijd aan kwaliteit miste, werd goedgemaakt door de emoties die hoog oplaaiden.

Rudy vindt het gaatje
De gaten bij Anderlecht kwamen er in de tweede helft, maar Cercle maakte er onvoldoende gebruik van. D'Haene testte wel eens de vuisten van Proto, maar de tien paars-witten hielden opmerkelijk lang stand omdat Cercle te weinig durfde met de ruimte die hen aangeboden werd. Schoten van Vetokele en Neto gingen een paar meter over en Iachtchouk zag zijn schot de paal scheren. Voor de rest ruimde Kouyate alles op wat er ook maar in de zestien belandde.

De ontknoping kwam er echter in de slotfase toen Vetokele met zijn laatste actie van de dag Safari in de wind zette en voorzette op Rudy. De Portugees kon er zijn voet tegenzetten en de bal caprioleerde achter Proto in doel. Cercle haalt Gent bij op de tweede plaats en loopt in tot op drie punten van Anderlecht.

Herbeleef Cercle Brugge - Anderlecht

Vooraf