Kristinsson mag exact een maand na het ontslag van Leekens een eerste keer zegevieren met Lokeren
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Daknam

Lokeren duwt Sint-Truiden nog wat dieper in de put

Sporting Lokeren heeft een eerste overwinning geboekt onder Runar Kristinsson. De Waaslanders kwamen in de eerste periode op voorsprong na een elfmeter van Maric en hielden die voorsprong al bij al gemakkelijk vast. STVV komt dankzij de nederlaag in hele nauwe schoentjes.

Voor beide ploegen was de match een ideale gelegenheid om een uitstekende zaak in het klassement te doen. Lokeren (13e) kon nog niet winnen onder nieuwe coach Runar Kristinsson. STVV had slechts een punt meer dan rode lantaarn Westerlo. Een overwinning was dus een must, maar Ivan Leko moest het zonder smaakmaker Stef Peeters stellen.

Aangename openingsfase

STVV dreigde een eerste keer via een kopbal van Gerkens, maar daarna kwam Lokeren beter in de match. De Ridder kreeg een dot van een kans, maar was te verrast om af te drukken. Nauwelijks enkele minuten was Lokeren daar opnieuw. De Sutter plaatste de bal net naast het doel van Pirard.

Halverwege de eerste periode was STVV daar nog eens met een schot van Boli. STVV was aanvallend iets te onmondig om echte kansen bij elkaar te voetballen. Ook met enkele stilstaande fases konden de Limburgers slechts weinig aanvangen.

Lokeren daarentegen was voor de pauze nog gevaarlijk via De Ridder en De Sutter. De ex-aanvaller van Club Brugge en Anderlecht kwam een teen tekort om een hoekschop in doel te verlengen. STVV probeerde wel, daar niet van, maar botste op een sterk defensief blok van de Waaslanders.

1-0 was eigenlijk geen onverdiende uitslag toen scheidsrechter Jonathan Lardot de 22 spelers naar de kleedkamers stuurde. Enige smet bij de thuisploeg was het uitvallen van Koen Persoons. De controleur van het Lokerse middenveld moest even voorbij het halfuur naar de kant. Mehdi Terki kwam in zijn plek.

Sint-Truiden kwam met goede wil uit de kleedkamers, maar dat zorgde niet meteen voor dreiging. Op het uur was de gelijkmaker dan toch bijna een feit. Een corner bleef hangen in de Lokerse zestien, maar zowel Kotysch als Boli kon niet afwerken. Even later ging een poging van Koubemba hoog over. Lokeren kon daar enkel een schotje van Miric tegenover zetten.

Leko bracht met eerst Djene en daarna Tchenkoua twee verse krachten, maar veel baatte dat niet. STVV eiste de bal op in de tweede helft, Lokeren speculeerde enkel nog op de counter. Veel kansen kregen de bezoekers echter niet. Ook met 5 à 6 hoekschoppen werd weinig gedaan.

Het was wachten tot vijf minuten voor tijd voor een nieuwe uitgespeelde kans. Een verder vrij onzichtbare De Sutter kopte de bal prima door naar Terki, maar een uitstekende reflex van Pirard voorkwam de 2-0. STVV kon daar niks meer tegenover zetten, tot de blessuretijd.

Boli nam bal heerlijk op de slof en Copa moest de gelijkmaker voorkomen met een uitstekende reflex. Lokeren heeft drie belangrijke punten beet. STVV pakt opnieuw geen drie punten en komt stilaan in heel slechte papieren.