Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Highbury
Arsenal faalt niet in topper
Tom Ceusters

Na Everton-Manchester United van gisteren, stond er vanmiddag met het duel tussen Arsenal en Newcastle nog een topper op het programma van de eerste speeldag. Arsenal moet het dit jaar doen zonder Vieira: zijn positie werd vandaag ingevuld door de jonge Bask Cesc Fabregas, terwijl prijsschutter Thierry Henry de nieuwe kapitein werd. Bij de bezoekers uit Newcastle stonden met Parker en Emre de twee grootste nieuwe aankopen direct in de basis.

De wedstrijd begon vinnig: een hoog tempo, balbezit over en weer. Enkel kansen bleven uit. Na tien minuten drukte de thuisploeg het gaspedaal dieper in, en onmiddellijk leverde dat een eerste kans op: na nonchalant uitverdedigen van Carr veroverde Bergkamp de bal. De Nederlander haalde uit, maar pal op doelman Given. Newcastle reageerde direct: Shearer mocht vanuit een scherpe hoek op doel trappen, maar het schot van de spits hobbelde voorlangs. De storm ging al gauw terug liggen, en de wedstrijd verwaterde. Arsenal had licht veldoverwicht, maar de Newcastle-verdediging gaf geen krimp.

Na een half uur ging het licht dan uit bij Jermaine Jenas: de Newcastle-middenvelder ging onnodig en veel te hard in op Gilberto Silva (foto). Scheidsrechter Bennett zag geen andere optie dan Jenas een rood karton onder de neus te duwen. Arsenal probeerde het numerieke overwicht meteen uit te buiten: Touré schoot vanuit de draai, Given weerde af met de vuisten. Vlak voor rust nog een kopbalkans voor Henry, maar de donkere spits kreeg z'n hoofd net niet goed tegen de bal. 0-0 halfweg.

Doorlopend balbezit en overwicht voor Arsenal bij het begin van de tweede helft, maar op een eerste mogelijkheid was het tien minuten wachten. Given kreeg een voorzet van Bergkamp niet ver genoeg weggebokst, maar Ljungberg kon de bal niet binnenglijden. De bezoekers geraakten niet meer bij Jens Lehmann, maar ook voor het doel van Shay Given bleven echt gevaarlijke standjes uit. Halfweg de tweede helft kon Fabregas uithalen na geharrewar in het strafschopgebied, maar de bezoekende goalie had weinig moeite met het schot van de Zweed. Even later had opnieuw Ljungberg de openingsgoal aan de voet na een slim passje van Thierry Henry, keeper Given bracht echter schitterend redding met het been.

De Gunners bleven aandringen, maar Newcastle verdedigde kort en hard, en weigerde te plooien. Arsene Wenger probeerde het tij nog te doen keren met de inbreng van Van Persie en nieuwkomer Hleb. Tien minuten voor tijd leverde de aanhoudende druk van de thuisploeg dan toch succes op: Ljungberg werd in het strafschopgebied neergelgd door invaller N'Zogbia, Given kon de penalty van Henry net niet stoppen. Arsenal had eindelijk een doelpunt beet, en kon de rest van de wedstrijd rustig uitvoetballen. Van Persie maakte er op een snelle tegenstoot zelfs nog 2-0 van.

Moeizame maar verdiende overwinning van Arsenal, tegen een Newcastle dat het een uur met z'n tienen moest doen. De Magpies leken lange tijd een punt uit de brand te kunnen slepen, maar Thierry Henry besliste er anders over. Volgende week tegen Chelsea zullen Henry, Pires en co wel scherper voor de dag moeten komen.

Arsenal: J Lehmann, B Lauren, K Toure, P Senderos, A Cole, F Ljungberg, G Silva, F Fabregas (72 A Hleb) , R Pires (84 M Flamini) , D Bergkamp (72 R Van Persie) , T Henry

Newcastle: S Given, S Carr, J Boumsong, S Taylor, C Babayaro, K Dyer (69 C N'Zogbia) , J Jenas, S Parker (82 A Faye) , B Emre, L Bowyer, A Shearer (72 J Milner)

Scheidsrechter: S Bennett

Doelpunten: 81' Henry (1-0, pen), 87' Van Persie (2-0)

Rood: 32' Jenas