Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Riverside Stadium
Eerste misstap voor Liverpool
Tom Ceusters

Champions League-winnaar Liverpool moest op de eerste speeldag op bezoek bij Middlesbrough, één van de revelaties van het vorige Premier League-seizoen. Pikant detail: in de basis van Liverpool stond Boudewijn Zenden, vorig jaar nog één van de absolute sterkhouders bij Middlesbrough.

Het was lang wachten op enige vorm van opwinding. Pas halfweg de eerste helft kregen we een eerste mooie kans, voor Liverpool: Morientes knikte een bal vanop de flank in de loop van Steven Gerrard (foto), maar de Engelse international besloot te wild over; de bal rustig voorbij doelman Schwarzer tikken was een betere oplossing geweest. Op een eerste echte kans van Middlesbrough was het wachten tot tien minuten voor de rust: Liverpool-doelman Reina kon een corner niet goed wegwerken, en na wat geharrewar werkte Yakubu de bal net over. Veel meer viel er niet te beleven tijdens de eerste 45 minuten: de thuisploeg kon en mocht rustig combineren op het middenveld, maar de spitsen werden zelden bereikt. Ook bij Liverpool ontbrak het vooral aan een nauwkeurige laatste pass. 0-0 na een slordige eerste helft.

Beterschap in het begin van de tweede helft: na slordig uitverdedigen van Queudrue kon Gerrard uithalen, maar zijn schot hobbelde naast. Even later opnieuw Gerrard, maar pal op doelman Schwarzer. Tien minuten na de rust probeerde Gerrard voor een derde keer, ditmaal vanuit stilstand op een afvallende bal, maar opnieuw geen probleem voor de Middlesbrough-keeper. Na dat bemoedigende begin zakte het niveau weer af naar dat van de eerste helft: veel gebikkel op het middenveld, harde tackles en enkele wanhoopspogingen van ver, meer kregen de toeschouwers niet te zien.

Beide managers probeerden het tij nog te doen keren met de inbreng van nieuwe spitsen: Rafael Benitez gooide Milan Baros en Djibril Cissé erin, Boro-manager Steve McClaren liet Mark Viduka opdraven. Cissé zorgde snel voor dreiging, maar de Fransman kwam tot tweemaal toe enkele haartjes tekort om een voorzet in doel te koppen.

De wedstrijd kabbelde zonder al te veel opwinding naar haar einde toe, tot Gerrard twintig minuten voor tijd door de thuisverdediging glipte. Ugo Ehiogu trok op de rand van de zestien aan de noodrem, zodat er voor scheidsrechter Halsey niets anders opzat dan hem met rood van het veld te sturen. De wedstrijd brak weer los, Liverpool ging nadrukkelijk op zoek naar de overwinning, en het was opnieuw sterkhouder Gerrard die voor gevaar zorgde. Eerst zag Schwarzer een kopbal van de Liverpool-skipper net over de lat zeilen, even later moest de doelman plat op opnieuw een kopbal van opnieuw Gerrard. Liverpool drukte door, en Gerrard zag een zoveelste kopbal voorlangs vliegen.

Verder kwamen de bezoekers niet meer, zodat de thuisploeg al bij al makkelijk stand kon houden en het eerste succesje van het seizoen mocht vieren met een gelijkspel tegen de Reds.

Ontzettend slappe eerste helft, iets betere tweede helft, maar het was wachten tot de uitsluiting van Ehiogu voor Liverpool echt begon te dreigen, zowat altijd via Steven Gerrard. Middlesbrough kon bezoekende doelman Reina nooit bedreigen, maar de ploeg van McClaren houdt wel een punt thuis

Middlesbrough: Schwarzer, Reiziger, Southgate, Ehiogu, Queudrue, Mendieta (Nemeth 65), Parlour, Boateng, Downing, Yakubu (Bates 75), Hasselbaink (Viduka 67).