Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Fratton Park
Tottenham zet ambities kracht bij
Tom Ceusters

Portsmouth kreeg Tottenham over de vloer als eerste tegenstander van het seizoen. De bezoekers, ambitieus na een zwak seizoen 2004-2005, moesten het doen zonder Robbie Keane, Ledley King en steraankoop Edgar Davids, die geblesseerd moest toekijken. De thuisploeg startte met maar liefst zes nieuwelingen in de rangen.

De ploeg van Martin Jol begon het best aan de wedstrijd: thuisdoelman Sander Westerveld moest al na vier minuten zijn kunnen tonen op een poging van Routledge. Portsmouth herstelde gauw het evenwicht, en vooral LuaLua maakte het de Tottenham-verdediging aardig moeilijk. De eerste kans voor de thuisploeg kwam er na 25 minuten, toen LuaLua net buiten de zestien neergelegd werd. Nieuweling Laurent Robert knalde de vrije trap recht op keeper Robinson

De wedstrijd had fel te lijden onder het slechte weer. Beide ploegen leken met een gelijke stand de kleedkamers in te gaan, toen Defoe in blessuretijd Mido nog probeerde te bereiken. Portsmouth-verdediger Griffin wou het leer voor de neus van Mido wegglijden, maar werkte de bal ongelukkig in eigen doel. Tottenham gevleid 0-1 voor bij de rust.

Ook in de tweede helft viel de regen met bakken uit de hemel. Portsmouth probeerde wel, maar de bezoekers hadden weinig moeite met de aanvallers van de thuisploeg, en het was zelfs Tottenham dat via scherpe counters voor de meeste dreiging zorgde. Bij één van die counters ging Defoe achter een diepe bal van Mido aan. De aanvaller was net iets sneller op de bal dan doelman Westerveld, en werkte mooi vanuit de draai af: 0-2 voor Tottenham, boeken toe voor een onmachtige thuisploeg.

In blessuretijd lukte invaller Mbesuma nog bijna de aansluitingstreffer, maar de Zambiaanse international besloot te zwak op Tottenham-goalie Robinson.

Mooie start voor Tottenham, dat ook zonder drie geblesseerde toppers vrij eenvoudig met de drie punten aan de haal ging. Portsmouth verliest voor het eerst in de geschiedenis op de openingsspeeldag.

Portsmouth: Westerveld, Griffin, O’Brien, Stefanovic, Vignal, Mornar (Pericard 45), Viafara (Taylor 69), Hughes, Robert, LuaLua, Karadas (Mbesuma 74)

Tottenham: Robinson, Stalteri, Dawson, Gardner, Edman, Routledge (Pedro Mendes 70), Tainio, Carrick, Reid, Mido (Kanoute 81), Defoe

Scheidsrechter: B Knight

Doelpunten: 45' Griffin (0-1, own), 64' Defoe (0-2)

Geel: Tainio, Reid (Tot)