Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Stadium of Light
Nieuwkomer Sunderland gaat ten onder
Tom Ceusters

Charlton kwam op het einde van vorig seizoen tekort om een Europees ticket te bemachtigen. Tijdens de zomer werd er een heel legioen nieuwe spelers gehaald om te voorkomen dat dit opnieuw zou gebeuren. Ook bij thuisploeg Sunderland een hoop nieuwe gezichten: de Black Cats willen graag een rol van betekenis spelen bij hun terugkeer op het hoogste niveau.

De thuisploeg, met vier nieuwe spelers in de rangen, begon moeizaam aan de wedstrijd. Charlton trok onmiddellijk ten aanval, en al na tien minuten leverde dat een eerste doelpunt op: Darren Bent rende achter een diepe pass aan, bleef recht in duel met thuisgoalie Davis, en besloot mooi in doel. De bezoekers drukten door, en kansen bleven komen. Eerst mikte Murphy van dichtbij naast, dan miste Bent zijn schot volledig na een mooie actie en dito pass van diezelfde Murphy. Nog even later spatte een schot van Smertin uiteen op de dwarsligger, na alweer een pass van uitblinker Murphy.

Toch kwam Sunderland tegen de gang van het spel in op gelijke hoogte: Charlton-doelman Andersen redde eerst knap op een kopbal van Whitehead, maar Gray was goed gevolgd en had de gelijkmaker maar voor het binnentikken. 1-1 bij de rust.

Onmiddellijk na de koffie bracht Ambrose zijn ploeg in de problemen. De Charlton-spits werd van het veld gestuurd na een smerige aanslag op verdediger Wright, en de bezoekers moesten het verder rooien met z'n tienen. Maar dan was daar weer Danny Murphy: de middenvelder van de Addicks draaide een vrije trap prinsheerlijk in de rechterbovenhoek, zodat Charlton ondanks de numerieke minderheid opnieuw op voorsprong kwam.

Sunderland probeerde wel te reageren, maar verder dan een late poging van Gray na geharrewar voor doel kwam de thuisploeg niet. In blessuretijd maakte Darren Bent (foto) het zaakje helemaal af: de spits schoof het leer in blessuretijd voorbij Davis tegen de netten. 1-3 voor Charlton dus.

Sterke prestatie van Charlton, dat zelfs met tien man vlot standhield. Sunderland heeft nog een hoop werk voor de boeg, wil de ploeg niet onmiddellijk terug naar The Championship zakken...

Sunderland: Davis, Wright (Nosworthy 80), Breen, Caldwell, Arca, Whitehead, Miller, Robinson (Lawrence 61), Welsh (Elliott 79), Gray, Stead

Charlton: Andersen, Young, Perry, Hreidarsson, Powell, Murphy, Smertin (Hughes 88), Kishishev, Rommedahl (Thomas 58), Bent, Ambrose (55')

Scheidsrechter: H Webb

Doelpunten: 11' Bent (0-1), 32' Gray (1-1), 64' Murphy (1-2), 90' Bent (1-3)

Rood: 55' Ambrose (Cha)