Speeldag: 1/8 Finales (H)
Stadion: Celtic Park Glasgow
Barcelona neemt optie op kwartfinales
Nico Wieme

Barcelona deed een uitstekende zaak bij Celtic Glasgow met het oog op kwalificatie voor de kwartfinales van de Champions League. De Spanjaarden wonnen na een aantrekkelijke wedstrijd met 2-3.

Beide ploegen maakten er een leuke eerste helft van. Barcelona zette weliswaar meer druk, maar Celtic ging toch de rust in met een krappe voorsprong. De eerste tien minuten gebeurde er niet al te veel. Daarna kwam Barça op toerental, maar op het kwartier liep het op een counter van de thuisploeg. Een voorzet van Aiden McGeady belandde bij Scott McDonald, die de bal achteruitlegde op Lee Naylor. Diens voorzet werd door Jan Vennegoor of Hesselink binnengekopt. Lang kon Celtic niet van die voorsprong genieten. Amper twee minuten later volgde een mooie één-twee tussen Deco en Lionel Messi, waarna de Argentijn zijn vijfde in deze Champions Leaguecampagne binnentrapte.

Na die gelijkmaker bloedde de wedstrijd wat dood. Er was vooral veel middenveldspel te zien met soms harde duels. Zeven minuten voor de pauze klom Celtic weer op voorsprong. Barry Robson kopte een voorzet van McGeady mooi binnen. De bezoekers zetten dan nog vijf minuten druk, maar meer dan wat halve kansen leverde dat niet op. Na een genietbare eerste helft doken beide teams de kleedkamer in bij een 2-1-voorsprong voor Celtic Glasgow.

In de tweede helft drukte Barcelona het gaspedaal wat dieper in en dat resulteerde al na zeven minuten in de gelijkmaker langs Thierry Henry. De troepen van Frank Rijkaard voelden dat er meer inzat en gingen volop hun kans. Dat offensief leverde hen elf minuten voor affluiten een tweede doelpunt van Messi op, dat de Catalanen een uitstekende uitgangspositie bezorgt om de terugwedstrijd aan te vatten. De Schotten moeten bijna op een mirakel hopen om een ronde verder te gaan.