Speeldag: 1/8 Finales (H)
Stadion: Veltins-Arena
Schalke nipt voorbij Porto
Nico Wieme

Schalke 04 heeft dankzij een doelpunt van Kevin Kuranyi met het kleinste verschil gewonnen van FC Porto. Beide ploegen namen elk een helft voor hun rekening, maar bij de Portugezen stond het vizier niet goed afgericht.

De thuisploeg nam een perfecte start in deze wedstrijd. Na amper vier minuten klom Schalke op voorsprong. Na een dubbelpass tussen Rafinha en Jermaine Jones trapte laatstgenoemde keihard op doel. Bezoekend doelman Helton kon de bal alleen maar afweren, waarna de goed gevolgde Kevin Kuranyi de 1-0 binnenknalde. Luttele minuten later was Schalke weer gevaarlijk, maar Pedro Emmanuel wist nog net te ontzetten voor Gerald Asamoah gevaarlijk kon zijn.

Op het kwartier schoot Porto voor het eerst op doel. Ricardo Quaresma probeerde het van op 22 meter, maar zijn schot miste precisie. In een 25ste minuut kwamen de Portugezen weer gevaarlijk opzetten. Het schot van Lisandro Lopez werd nog tijdig door Marcelo Bordon in hoekschop gewerkt. Daarna was het vooral Schalke dat de wet dicteerde. Pogingen van Ivan Rakitic, Kuranyi en Asamoah kenden geen succes. Beide ploegen gingen de rust in met een 1-0-voorsprong voor de thuisploeg dankzij een vroeg doelpunt van Kuranyi.

In het begin van de tweede helft kwamen de bezoekers opzetten, maar dat leidde niet tot een doelpunt. De laatste 45 minuten werden gekenmerkt door fel betwiste duels, soms op het randje van het toelaatbare en veel inzet van beide ploegen, maar scoren lukte geen van beide meer. Bij Porto dreigden Lucho Gonzalez en Raul Meireles, maar het was Lopez die in de 79ste minuut dé kans op de gelijkmaker miste. Na een voorzet van de rechterflank kwamen plots drie Portugezen in kansrijke positie te staan. Lopez vergat echter van op amper drie meter van het doel af te drukken.

Weg kans en zo bleef het bij een krappe 1-0 voor Schalke. De Koningsblauwen trekken binnen twee weken met een goede uitgangspositie naar Portugal, maar hebben hun schaapjes zeker nog niet op het droge.