Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: Nou Camp Barcelona
Indrukwekkende Messi leidt Barcelona naar kwartfinales van CL
Fabian Morren

Barcelona heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Catalanen zetten onder impuls van een alweer indrukwekkende Messi een 2-0- achterstand uit de heenwedstrijd recht. Milan werd naar de slachtbank geleid: 4-0.

Barcelona nam een vliegende start. Dat resulteerde al heel vroeg in de 1-0 van Lionel Messi. Met een pareltje gaf de Argentijn Abbiati het nakijken. Wie twijfels had over de prestaties van Messi de laatste weken... wel, hier is het antwoord. Milan leek al in het eerste kwartier helemaal opgepeuzeld te worden. Maar een schot van Xavi en een kopbal van Messi leidden niet tot een tweede doelpunt.

Het kantelpunt in de eerste helft was de kans voor Milan. Barça had meer dan 70 procent balbezit, maar de bezoekers kwamen één keer bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Niang had oog in oog met Valdes altijd moeten scoren. De aanvaller trof in het uitverkochte Camp Nou echter de paal.

Enkele minuten later werd die misser nog zuurder omdat Messi - alweer hij - de trekker een tweede keer overhaalde. Weer kon Abbiati er helemaal niets aan doen. Met die 2-0-tussenstand stond aan de rust alles weer gelijk. Lang duurde dat niet, want in de tweede helft maakte David Villa er 3-0 van. Na zijn blessure heeft de Spaanse spits het bijzonder moeilijk bij Barcelona. Met zijn doelpunt zette Villa zijn onmiskenbare klasse toch weer in de verf.

Primeur
Met die 3-0-achterstand moest Milan vol ten aanval trekken. Dat is in Camp Nou echter makkelijker gezegd dan gedaan. Toch was invaller Robinho er nog dichtbij. Het werd nog een heel spannende slotfase, maar Barça hield stand. Sterker zelfs: een uitstekende Jordi Alba maakte er nog 4-0 van. Barcelona zorgt ook voor een primeur, want nooit eerder slaagde een team erin om in de knock-outfase van de Champions League een 2-0-achterstand uit de heenwedstrijd weg te werken.