Speeldag: Speeldag 5
Stadion: HSH Nordbank Arena
Hamburg en Basel delen de punten
Nico Wieme

In een vrij boeiende wedstrijd hebben Hamburg SV en FC Basel de punten netjes verdeeld. De Duitsers domineerden de partij, maar de Zwitsers kregen op de counter enkele goede mogelijkheden. Het werd uiteindelijk 1-1.

De wedstrijd tussen het Duitse Hamburg en het Zwitserse Basel had niets meer om het lijf. Beide ploegen hadden zich al geplaatst voor de 16de finales in de UEFA Cup. Het enige wat nog op het spel stond, was de plaats in de eindrangschikking. De eerste van een poule treedt dan aan tegen de derde uit een andere groep, de tweede krijgt een overgeheveld team uit de Champions League voorgeschoteld. Hamburg stond er het beste voor en had voldoende aan één punt om de groep te winnen. Basel moest absoluut winnen, wou het nog over de Duitsers wippen.

Op een moeilijk bespeelbaar terrein begon HSV het best aan de wedstrijd. Rafael van der Vaart kreeg in het openingskwartier al meteen een handvol kansen, maar wist die niet te benutten. Ook de Zwitsers staken via Carlos Alberto Alves Garcia Carlitos af en toe de neus aan het venster en kwamen na de sterke openingsfase van de thuisploeg geleidelijk aan meer in de wedstrijd. In het laatste kwartier kwam er opnieuw meer druk van de thuisploeg en het was weer kapitein van der Vaart die voor de meeste dreiging zorgde. Scoren werd er echter niet gedaan in de eerste helft.

In het begin van de tweede helft pakte Reto Zanni bij de bezoekers meteen een tweede geel karton na een domme overtreding. Basel moest goed 40 minuten lang met tien verder. Hamburg kon daar niet meteen van profiteren, integendeel, het waren de Zwitsers die na een perfect uitgevoerde counter via Ivan Ergic op voorsprong kwamen. Hamburg verhoogde de druk en dat resulteerde na 73 minuten in de gelijkmaker. Romeo Castelen, die even voordien Vincent Kompany was komen vervangen, zette voor en Ivica Olic trof raak. De Noord-Duitsers kregen nadien nog genoeg kansen om de match naar hun hand te zetten, maar het bleef uiteindelijk bij die 1-1 stand.

Hamburg is groepswinnaar in poule D met tien punten en treft in de 16de finales een derde gerangschikte uit een andere groep. Basel eindigt als tweede met acht punten en mag zich opmaken voor een dubbele confrontatie met een afvaller uit de Champions League.