Standard treft wellicht Steaua Boekarest

Harald Berings
| 0 reacties
Standard treft wellicht Steaua Boekarest
Foto: © SC

Vanmiddag werd in het Zwitserse Nyon geloot voor de derde en laatste voorronde van de UEFA Champions League. Met kleppers als Milan, Liverpool en Arsenal in de bokaal met reekshoofden, was het voor Standard bang afwachten wie de tegenstander zou worden. Uiteindelijk lootte de Belgische vice-kampioen een haalbare, maar niet te onderschatten opponnent. De Luikenaars spelen op 8 of 9 augustus thuis tegen de winnaar van het duel tussen het Sloveense Gorica en het Roemeense Steaua Boekarest. Aangezien Steaua in de heenwedstrijd al 0-2 ging winnen in Slovenië, mag Standard de tickets naar Roemenië nu al boeken.

Het had evengoed AC Milan, Liverpool, Arsenal, Valencia of Benfica kunnen worden, maar Dame Fortuna was Conceiçao en co vandaag gunstig gezind. Toch mogen de Roemenen niet onderschat worden. Steaua haalde vorig jaar de halve finale van de Uefabeker, waar het pas na een ongelooflijke comeback van Middlesbrough werd uitgeschakeld, nadat het eerder al de maat genomen had van stadsgenoot Rapid Boekarest, Real Betis en het Nederlandse Heerenveen. Eerder al was het eerste geëindigd in een poule met Hertha Berlijn, Lens, Sampdoria en Halmstad. Dit jaar mocht Steaua proeven van de Champions League, en ging het in de tweede voorronde al vlot winnen bij het Sloveense NK Gorica. Het werd 0-2 na doelpunten van Victoras Iacob en Nicolae Dica. Die laatste is de nummer 10 van de ploeg en dé man in vorm: met zijn scherpe infiltraties en groot scoringsvermogen wordt hij in eigen land vergeleken met Frank Lampard.

Steaua Boekarest werd in 1947 opgericht als voetbalclub van het leger. De naam was dan ook CCA, de afkorting voor Centrale Leger Sportvereniging. In 1961 veranderde de naam naar Steaua (ster in het Roemeens) en ging het in het Lia Manoliu-stadion spelen. Ondanks het feit dat de club vele malen Roemeens kampioen werd, is Steaua toch vooral bekend als de club die, als eerste ploeg uit Oost-Europa, de Europacup I won. Het was een verrassing dat Steaua de finale had gehaald en iedereen verwachtte dan ook dat tegenstander FC Barcelona die gemakkelijk zou gaan winnen. Maar na de reguliere speeltijd en de verlenging was het nog steeds 0-0. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen. En in die strafschoppenserie werd Helmuth Duckadam de grote uitblinker. Hij stopte namelijk alle vier de strafschoppen van Barcelona, waardoor Steaua de Europacup won. Onder meer Gheorghe Hagi, Adrian Ilie, Walter Zenga en Gheorghe Popescu verdedigenden ooit de kleuren van de grootste club uit Boekarest.

Standard opent op 8/9 augustus thuis tegen Steaua of Gorica. Op 22/23 augustus volgt de terugwedstrijd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties