Champions League steeds verder weg

Dirk Pieters
| 0 reacties
Champions League steeds verder weg
Foto: © SC

Zowel AA Gent als RC Genk werden uitgeschakeld door clubs uit landen die lager geklasseerd staan dan België op de UEFA-ranglijst. Dit zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de deelname van Belgische clubs aan de Champions League - voorrondes.
 
België zakt op de UEFA-ranking steeds verder weg. Na het seizoen 2004-2005 bezette ons land nog de negende plaats waardoor de landskampioen van 2006, Anderlecht rechtstreeks kon deelnemen aan de Champions League. Eind vorig seizoen stond België nog maar op de twaalfde plaats. Door de uitschakeling van RC Genk zakken we nog een plaats en staan we nu op dertien, na Turkije. AA Gent verloor van Aalborg waardoor ze zich niet konden plaatsen voor de UEFA-beker. Hadden ze wel doorgestoten hadden ze zo het Belgische coëfficiënt kunnen omhoog helpen.
 
In een periode van twee jaar zijn we door Roemenië, Oekraïne, Turkije en Schotland voorbij gestoken op de ranking. Behalve Roemenië wist geen enkel van die landen echt goede resultaten neer te zetten. In 2000-2001 geraakte Anderlecht nog in de tweede ronde, wat de coëfficiënt omhoog hielp en er meer Belgische ploegen Europees konden spelen. Dat resultaat telt niet meer mee voor de huidige Europese rangschikking. Daardoor zal onze landskampioen weer in de voorronde moeten deelnemen. De prestaties van de Belgische clubs op Europees vlak vorig seizoen waren niet goed, waardoor we een mager resultaat haalden. Het feit dat Zulte Waregem wel een degelijke Europese campagne speelde ten spijt.
 
En het wordt er door de vroege uitschakeling van Genk niet beter op. Het is nu aan Anderlecht, Club Brugge en Standard om de Belgische coëfficiënt op te krikken. Dat zal geen eenvoudige opdracht zijn want Anderlecht bijvoorbeeld heeft een heel moeilijke kwalificatie voor de boeg. Het moet immers tegen het Turkse Fenerbahce aantreden. Het grote gevaar komt van onze directe achtervolgers. Daar vinden we Bulgarije terug, Tsjechië, Zwitserland en Denemarken die elk vier deelnemers hebben waardoor die landen, bij een goed resultaat, ons land makkelijk voorbij zouden kunnen steken.
 
België moet hoger blijven dan de zestiende plaats, anders zal in het seizoen 2009-2010 enkel onze landskampioen in de Champions League kunnen deelnemen en dan nog alleen via kwalificatie vanaf de tweede voorronde. De nummer twee van België en de bekerwinnaar spelen dan de tweede voorronde van de UEFA-beker. De nummer drie moet dan aantreden in de eerste voorronde van de UEFA-beker. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties