Tsjechië haalt uit tegen Duitsland

Steurbaut Kersten

In groep D heeft Tsjechië zich geplaatst voor het EK. Dat deed het na een 0-3 overwinning in en tegen Duitsland. De eerste nederlaag voor de Duitsers in 24 EK-kwalificatiematchen. Tsjechië neemt de leiding over.

Tsjechië kende een perfecte start in München. Libor Sionko bracht de Tsjechen al na twee minuten op voorsprong. Hij werkte een een mooie aanval via Jaroslav Plasil en Jan Koller, koelbloedig af voorbij Timo Hildebrand. Halverwege de eerste helft ontsnapte Marek Matejovski aan de aandacht van Torsten Frings en Christoph Metzelder en gaf Hildebrand al voor de tweede keer het nakijken.

Duitsland probeerde nog iets terug te doen maar zowel Bastian Schweinsteiger als Kevin Kuranyi wrongen tot tweemaal toe hun kansen om. Na een dik uur velde Plasil het definitieve verdict met een derde treffer. Tsjechië bezorgt zo Joachim Löw zijn eerste nederlaag als Duits bondscoach.

Ierland kwam na de 1-1 tegen Duitsland zaterdag opnieuw niet verder dan een gelijkspel. Ook tegen Cyprus werd het 1-1. Stelios Okkarides bracht de Cyprioten tien minuten voor tijd op voorsprong, maar Steve Finnan bracht in blessuretijd de bordjes terug op gelijke hoogte.

Wales behaalde in San Marino een zuinige zege. Robert Earnshaw en Joseph Ledley zorgden voor de Britse doelpunten. Andy Selva maakte de eerredder. [AN]