Israël redt Engeland, Kroatië geplaatst

Kevin Vanbuggenhout

In groep E van de EK-kwalificatieronde waren alle ogen zaterdagavond gericht op de wedstrijd Israël - Rusland. Winst van Rusland zou betekenen dat de kwalificatiekansen van Engeland bijzonder klein zouden worden. Kroatië kreeg de kans zich te kwalificeren in Macedonië.

Israël nam de beste start tegen de nerveuze Russen. Barda, in de Belgische Jupiler League actief bij Racing Genk, werd diepgestuurd en tikte de bal over de uitgekomen Gabulov: 1-0. Rusland was dus al snel op achtervolgen aangewezen. De Russen kwamen stilaan wel beter in de wedstrijd en dreigden vooral via Bilyaletdinov. Hij was vooral gevaarlijk met schoten vanuit de tweede lijn. Op het halfuur voerde Rusland toch al een eerste wissel door. Torbinskiy kwam Semshov vervangen. Vlak hierna kwam Israël dicht bij een tweede treffer. Itzakhi kopte een vrije trap net naast. In de tweede helft was het weer Israël dat het best van start ging. Maar Rusland herpakte zich snel en nam de wedstrijd steeds meer in handen. Na een voorzet van Sychev trapte Bilyaletdinov op Awat. Vijf minuten later kwam de verdiende gelijkmaker toch tot stand. Arshavin speelde de bal tot bij Bilyaletdinov die de bal via Awat in het dak van het doel schoot.

Rusland zette Israël dan zwaar onder druk en kwam enkele keren dicht bij de 1-2. Een knal van Sychev zoefde maar net naast. Het venijn zat in de staart. In de laatste minuut van de officiële speeltijd ging Sychev alleen op doel af. Hij schoot tegen de paal. In blessuretijd kon Israël nog een keer counteren en Golan schoot onder Gabulov binnen. Zo werd het niet 1-2, maar 2-1. Rusland kreeg vooral in de tweede helft de kansen op een gunstige uitgangspositie voor de laatste speeldag, maar kon geen tweede keer meer scoren. In de extra time kreeg Rusland nog het deksel op de neus en zo stak Israël een gevleide zege op zak. Door de overwinning van Israël was Kroatië automatisch geplaatst. Engeland heeft thuis tegen Kroatië aan een punt genoeg om zich te kwalificeren voor het EK. Rusland moet zelf winnen van Andorra en hopen dat Engeland verliest van Kroatië.

Door de winst van Israël tegen Rusland was Kroatië al zeker van de kwalificatie. De wedstrijd in Macedonië stond overigens onder de leiding van Franck De Bleeckere. In de eerste helft gebeurde er vrijwel helemaal niets. Madzukic viel wel uit waardoor Petric enkele minuten voor rust al mocht invallen. Na een saaie eerste periode stond het nog steeds 0-0. Na de pauze kon Kroatië toch een kleine tien minuten druk zetten, maar dan bleef het dan ook bij. In de 71ste minuut sloeg Macedonië toe. Maznov zette een één-twee op met Naumoski en schoot de bal vervolgens laag in doel. Kroatië had niet echt meer een reactie in huis. Naumoski besliste de wedstrijd helemaal, hij schoot laag in de linkerhoek binnen: 2-0. Macedonië heeft zo nog een stuntzege beet. Het zal de Kroaten weinig kunnen deren, want zij gaan naar het EK.

De partij tussen kleine broertjes Andorra en Estland speelde geen enkele rol meer. Voor Andorra was dit dè kans om de nul van de tabel te vegen en eindelijk het eerste puntje uit deze campagne binnen te halen. Estland had het in de beginfase lastig om Andorra te ontwrichten. Andorra gebruikte zijn fysieke kracht om stand te houden. Net na het halfuur was de ban toch gebroken. Oper kopte een indraaiende vrije trap van Reim binnen: 0-1. Dat was ook de ruststand na een flauwe eerste helft. Andorra schoot in offensief opzicht tekort en Estland nam nu de bovenhand. Saag en Piroja misten eerst nog enkele kansen, maar op het uur zorgde Lindpere toch voor de 0-2. Lindpere profiteerde van een foutje van Sonejee en schoot van aan de rand van het strafschopgebied binnen. Met een geweldige redding hield Koldo Alvarez nog eens van een doelpunt. Estland beëindigde zijn EK-kwalificatiematch in stijl, Andorra is nog steeds puntenloos.