Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Luminus Arena
Lierse kegelt zwak Genk uit de beker
Fabian Morren

Racing Genk is verrassend uitgeschakeld in de beker. De Limburgers verloren na een zwakke prestatie op eigen veld van Lierse met 0-2. Stein Huysegems haalde zijn gram tegen zijn ex-club. Hij fluisterde zijn tijdelijke terugkeer op met een doelpunt.

Fabian Morren in Genk

Lierse-trainer Chris Janssens was niet van plan om met open vizier aan de wedstrijd te beginnen. De Pallieters begonnen met vijf verdedigers in de Cristal Arena, waar amper 5.300 toeschouwers kwamen opdagen voor het bekerduel. Bij Genk kreeg Elyaniv Barda, in de competitie de voorbije twee wedstrijden geschorst, opnieuw zijn kans. Kennedy werd naar de bank verwezen.

Lierse speelde met een zeer strakke organisatie. Daar ondervond niet enkel Genk hinder van, maar ook de neutrale toeschouwer bleef in het eerste kwartier wat op zijn honger zitten. Al lag het tempo van de thuisploeg ook gewoon te laag om de Lierse muur open te breken. De beste kans kreeg Stein Huysegems na dik twintig minuten. De voormalige aanvaller van Genk dwong Köteles tot een prima redding.

Uitgerekend Huysegems
Dat was nog maar een waarschuwing, want enkele minuten later was het raak. Eerst werkte Hyland de bal bijna in eigen doel. Nauwelijks twee minuten nadien scoorde uitgerekend Huysegems, die vooraf nog had verklaard wat rancune te voelen tegenover zijn voormalige club. Hij werd bij het huisvuil gezet en dat wilde hij Genk absoluut sportief betaald zetten. Met een beetje hulp van Köteles – die duidelijk een voorzet had verwacht – scoorde Huysegems vanuit een scherpe hoek en presenteerde zo zijn oude club de rekening.

Lang liet het antwoord van de thuisploeg niet op zich wachten. Kawashima loste in eerste instantie een relatief eenvoudige kopbal, maar kwam gepast tussen bij de rebound van Nadson. Samengevat  moest Genk echter te vaak naar antwoorden zoeken. De trage opbouw van achteruit deed Lierse nauwelijks of geen pijn. Pas helemaal in het slot dreigde de landskampioen met een goed schot van Barda. De 0-1-ruststand was niet eens verrassend voor wie de eerste helft had bekeken.

Wissels
Genk-trainer Mario Been zag dat het niet goed was en wilde tijdens de rust een duidelijk signaal geven. Barda en Buffel hoefden het veld niet meer op te stappen. Kennedy en Dugary moesten meehelpen aan het sloopwerk in de tweede helft. Ondanks de goede Genkse voornemens, was de eerste kans in de tweede helft opnieuw voor Huysegems. Ditmaal kon hij de bal echter niet tussen het kader mikken. Geen nood, want wat later verdubbelde Milos Maric de score. De vrije trap van de Serviër maakte onderweg een vreemde kronkel en zette Köteles op het verkeerde been.

Zelfs bij de 0-2 werd thuisploeg nog niet wakker. Stein Huysegems scoorde ei zo een derde Lierse treffer, maar zijn knappe lob vond door de paal geen toegang tot het Genkse doel. De wissels van Been rendeerden ook niet. Zo was Kennedy nergens en ook Duygary en later Limbombe konden hun stempel niet op de wedstrijd drukken. De schaarse kansen die de thuisploeg dan toch kreeg, werden vakkundig verkwanseld. Kennedy kon eigenlijk niet missen, maar slaagde er toch nog in om het leer over te schieten.

Het zwakke spel en de onmacht die Genk soms uitstraalde lokte zelfs een (klein) fluitconcert van de eigen fans uit, die de voorbije weken net iets te vaak op hun honger blijven zitten. In het slotkwartier ontwikkelde de thuisploeg enkel wat steriele druk. Op geen enkel moment gaf men de indruk om nog maar de aansluitingstreffer te kunnen scoren. Huysegems kreeg nog zijn applausvervanging en Lierse voetbalde het rustig uit.