Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Regenboogstadion
Zulte Waregem weet weer wat winnen is
Thomas De Block

Zulte Waregem heeft met 1-0 gewonnen van Beerschot. De thuisploeg nam het meeste initiatief en werd daarvoor beloond in de tweede helft. Beerschot speelde te zwak om aanspraak te maken op een punt. Daardoor kon Essevee eindelijk nog eens vieren.

Beide ploegen begonnen afwachtend en leken vooral de organisatie op punt te stellen. Het combineren ging vlot dankzij de natte grasmat, maar af en toe sloop er wel een foutje in het spel. Hierdoor waren de kansen in het eerste kwartier schaars. De thuissupporters begonnen Zulte Waregem meer en meer naar voren te sturen. Dat inspireerde Zulte Waregem om vooruit te voetballen, maar de vele voorzetten werden keer op keer weggewerkt door de verdediging van Beerschot.

Beerschot gaf het initiatief aan Zulte Waregem en de thuisploeg probeerde het ook vanaf de tweede lijn. Op die manier kwamen Hamalainen en Habibou tot een schot, maar het waren De Fauw en Hamalainen die Pacovski echt aan het werk zetten. De Macedoniër reageerde telkens attent.

Nyoni brengt leven in de wedstrijd

De gemiste kansen dreven de decibels bij de thuissupporters naar beneden maar plots werden ze opgeschrikt door een eerste kans voor Beerschot. Vijf minuten voor rust kon Dayan subtiel op Bossut schieten, maar de doelman was paraat. De plotse mogelijkheid voor Beerschot leek nieuw leven te blazen in de wedstrijd. De Fauw had moeten scoren maar Pacovski redde knap.

Net voor rust liet Habibou de netten dan toch trillen. Maar het feestje bij de thuisploeg ging niet door vanwege buitenspel van Naessens. Daarvoor had Habibou zijn eigen fans nog op de hals gekregen nadat hij een crossbal helemaal verknoeide. De debuterende scheidsrechter Alho-Guerreiro blies de rust af in een eerste helft waarin hij nauwelijks in moeilijkheden kwam.

Verdiende voorsprong voor de thuisploeg

Zulte Waregem kwam sterk uit de kleedkamer. Berrier trapte een vrije trap mooi tegen de lat waarop Pacovski kansloos was geweest. De supporters waren meteen wakker en een aanvalsgolf van de thuisploeg leek begonnen. Beerschot was niet bij machte om uit de houdgreep van Zulte Waregem te komen en het begon kansen te regenen voor de thuisploeg: eerst was Naessens te verrast en daarna besloot Hamalainen op de sterk keepende Pacovski.

Zulte Waregem leek nu helemaal vertrokken en de bezoekers moesten pompen of verzuipen. Eerst besloot Sterckx nog naast het doel maar op het uur moest Pacovski zich dan toch gewonnen geven. Habibou bracht de bal mooi tot bij Chevalier, die zich voorbij de Beerschot-verdediging en doelman Pacovski werkte, 1-0. Het Regenboogstadion kwam in vuur en vlam en stuurde de thuisploeg verder naar voren.

Beerschot brengt te weinig

Zulte Waregem bleef druk naar voor zetten terwijl Beerschot daar weinig tegenover kon stellen. En als Beerschot er eens uitkwam dan was er nog doelman Bossut om het leer op te vangen. Ondertussen had Mathijssen François en Van der Heyden ingebracht, maar ook dat leek Beerschot niet te inspireren om echte kansen af te dwingen.

Het vooruitzicht op een eerste driepunter sinds 24 september bracht de thuisfans in feeststemming. Zulte Waregem vatte de laatste twintig minuten aan met vertrouwen, maar Beerschot leek zich uiteindelijk toch te roeren in het duel. Naarmate ze meer druk ontwikkelden kroop de thuisploeg naar achteren. Toch bleef het bij Beerschot vruchteloos wachten op echte uitgespeelde kansen.

Thuisploeg kan eindelijk nog eens vieren

Tien minuten voor affluiten vroeg Zulte Waregem om een strafschop. Chevalier werd geduwd door Mikulic, maar Guerreiro vond het geen penalty waard. Francky Dury reageerde furieus op de beslissing en bedankte met een cynisch applausje. Het naderende wedstrijdeinde maakte de thuisploeg zichtbaar nerveus. Het publiek roerde zich verschillende keren met ‘dief’-gezangen aan het adres van de debuterende scheidsrechter. Ondertussen leek Beerschot niet in staat om een echt slotoffensief te ontwikkelen.

Scheidsrechter Guerreiro kreeg het ondertussen moeilijker en moeilijker. Enkele beslissingen werden door de thuisploeg niet in dank afgenomen. Ook Dury liet zijn afkeur nogmaals duidelijk blijken. Toch kwam de zege niet meer in gevaar voor Zulte Waregem. Na 93 minuten vond Guerreiro het welletjes en konden de thuisfans na dertien duels nog eens een overwinning vieren.