"Voetballers lopen niet graag"

Jefrey Van der Straeten
| 10 reacties
"Voetballers lopen niet graag"
Foto: © SC

Dat het spel in PO1 niet fantastisch is, daar is iedereen het over eens. Volgens een inspanningsfysioloog van de KU Leuven werken voetballers in België te weinig aan hun basisconditie.

In een interview in Het Nieuwsblad stelt Peter Hespel dat het logisch is dat de spelers vermoeid zijn: “Twee dagen rust na een wedstrijd is niet voldoende.” Volgens de wetenschapper is die vermoeidheid echter te wijten aan een gebrek aan goede basisconditie.

Hespel geeft aan dat de nationale hockeyploeg meer looptrainingen inlast dan onze voetbalteams, hoewel ze dat in beide sporten naar eigen zeggen evenveel nodig hebben. “Misschien is lopen niet zo populair bij voetballers”, probeert de wetenschapper dit te verklaren.

Dokter Stijn Indeherberge van Racing Genk erkent dat er in het Belgische voetbal, net als in het Nederlandse, een gebrek is aan aandacht voor een goede basisconditie. “Maar je moet er ook de tijd voor hebben en dat is met zo'n drukke agenda heel moeilijk.”

Ook Joost Desender, fysiektrainer van Club Brugge, vindt dat er te weinig op het fysieke aspect wordt geconcentreerd: “Dat zien we vooral bij de jeugd. In andere landen zijn spelertjes van 12 à 13 jaar al vertrouwd met duurlopen, bij ons niet.” Toch liggen de zwakke prestaties in PO1 daar niet aan: “Nu heb je geen ruimte om bij te trainen (...). Bovendien is er de stress, die ook weegt in zo'n drukke periode.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties