ierIerland
kroKroatië
0-1
1-1
1-2
1-3
48'
Datum: 10/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 1
Ieren moeten buigen voor Kroatische techniek
Ieren moeten buigen voor Kroatische techniek
Foto: © SC

Kroatië heeft gedaan wat van hen verwacht werd in de eerste wedstrijd: winnen tegen Ierland. Het was aanvaller Mandzukic die de grote man van de match werd met twee kopbaldoelpunten en ook ex-Zulte Waregemspits Jelavic nam er eentje voor zijn rekening.

Johan Walckiers in Poznan

Wat een sfeer kunnen die Ieren maken. Al van voor het eerste fluitsignaal riep, schreeuwde en tierde al wat groen was in het stadion hun ploeg naar voor. Tevergeefs, zo bleek na drie minuten, want Mandzukic kopte van wel heel ver vrij naar doel. Iers doelman Given beoordeelde de situatie volledig verkeerd, want onhoudbaar was de kopbal zeker niet. Kroatië stond desondanks al heel vroeg op voorsprong.

Maar het groene legioen gaf het niet op en werd na een kleine twintig minuten beloond voor zijn volharding. Een vrije trap vanop links van McGeady werd door verdediger St Ledger van dichtbij binnengekopt. En een op dat moment zeker terechte gelijkmaker, want het bescheiden Ierland maakte het spel in het Municipal Stadium van Poznan. Kroatië loerde op de counter en was daar bijwijlen aartsgevaarlijk op. Given moest dan ook een paar keer gepast tussenkomen.

Ward in de fout
Kroatië besefte eindelijk dat het zich aan zijn status verplicht is om zelf de druk naar voor te zetten en begon meer te jagen. Trapattoni is echter geen uil en trok meteen Duff iets meer achteruit om Perisic mee te helpen opvangen. Beide partijen hielden elkaar lang in evenwicht, maar maakten er wel een leuke pot van. Kroatië probeerde het met schoten van ver - onder meer ex-Bruggeling Ivan Perisic was er eens dicht bij - terwijl Ierland de buitenspelval trachtte te omzeilen.

Ironisch genoeg was het Kroatië dat nog voor rust op voorsprong kwam dankzij Jelavic die door de buitenspelval glipte. De ex-spits van Zulte Waregem rondde goed af terwijl de Ieren om buitenspel vroegen. Nogal moeilijk aangezien het Iers verdediger Ward was die de bal in de loop van Jelavic trapte. Een volledige mistrap van de centrale verdediger, maar wel eentje die hem zuur opbrak.

Mandzukic: kopbalspecialist
Kroatië kwam uit de kleedkamer met de intentie om de klus snel te klaren en dat gebeurde ook. Maar wat een kopbalspecialist is die Mandzukic. De eerste goal was al niet makkelijk, maar zijn tweede goal was dat zeker niet. Een voorzet vanop links en de aanvaller van Wolfsburg deponeerde (weeral van behoorlijk ver) de bal met het hoofd mooi in het plaatsje tussen de paal en de doelloos grijpende handen van Given. Daarmee wordt hij medetopscorer, samen Dzagoev van Rusland.

Het groene legioen was de mond gesnoerd en dus probeerde Trapattoni het met twee wissels. Met Cox en Walters gooide hij er twee extra aanvallende krachten in, maar Jelavic en Mandzukic bleven het gevaarlijkst. Het technische surplus van de Kroaten haalde het van de inzet bij Ierland. Keane en co moesten langzaam het hoofd buigen voor de mannen van coach Slaven Bilic, want zelfs karaktermensen kunnen geen negentig minuten aan een stuk draven. Kroatië staat voorlopig aan de leiding in groep C, met als enige ploeg drie punten.

Opstellingen

Ierland Ierland

  Speler G Beoordeel
Given Shay 90' -
St Ledger Sean 90' -
Ward Stephen 90' -
O'Shea John 90' -
Dunne Richard 90' -
Whelan Glenn 90' -
McGeady Aiden 54' -
Andrews Keith   90' -
Duff Damien 90' -
Doyle Kevin 53' -
Keane Robbie 90' -
  Bank G Beoordeel
Cox Simon 36' -
Walters Jonathan 37' -

Kroatië Kroatië

  Speler G Beoordeel
Pletikosa Stipe 90' -
Strinic Ivan 90' -
Corluka Vedran 90' -
Schildenfeld Gordon 90' -
Vukojevic Ognjen 90' -
Modric Luka   90' -
Srna Darijo A 90' -
Perisic Ivan 88' -
Jelavic Nikica 72' -
Rakitic Ivan 90' -
  Bank G Beoordeel
Dujmovic Tomislav -  
Dudu (Eduardo da Silva) Carlos 2'  
Kranjcar Niko 18' -
Herbeleef Ierland - Kroatië

Vooraf