Interview Alderweireld: "Belgische voetbal wordt elk jaar aantrekkelijker"

Tomas Taecke
| 17 reacties
Alderweireld: "Belgische voetbal wordt elk jaar aantrekkelijker"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Onze redactie trok zaterdag naar Amsterdam en liep er Toby Alderweireld tegen het lijf. De Vlaamse Ajacied focust zich na het vertrek van Vertonghen op zijn nieuwe leidersrol en had ondertussen ook nog wat lovende woorden over de Belgische Jupiler Pro League.

Tomas Taecke in Amsterdam

Uw reporter was zaterdag in Amsterdam wanneer Ajax het Schotse Celtic zonder veel moeite van de eigen grasmat in de ArenA veegde. Na de oefengalop maakte Toby Alderweireld tijd voor een babbel over het nieuwe seizoen, zijn aangepaste rol bij de hoofdstedelingen en de Nederlands getinte Belgische competitie.

De eerste grote test voor eigen publiek hebben jullie vlekkeloos doorstaan. Kan je hier überhaupt veel uit opmaken?

"Celtic kwam zwakker voor de dag dan de meeste mensen hadden verwacht, maar toch is het leuk om de Schotse kampioen eens op zijn plaats te zetten. We hebben niets weggegeven en het voetbal was goed, op zich is dat wel positief".

Plots ben je één van de routiniers op het veld geworden…

"Vandaag had ik in ieder geval de meeste ervaring (lacht). Het is een mooie uitdaging om de jongens rondom mij te sturen. Ik moet niet langer enkel naar mijn eigen spel kijken, maar ook trachten de andere spelers beter te maken. Dit heeft een beetje tijd nodig maar ik ben er de laatste tijd wel in gegroeid. De stap is groot maar ik heb er vertrouwen in en voel me er goed bij".

Moet er nog iets bijkomen of redden jullie het met deze selectie ook wel?

"Versterking is altijd positief maar als die er niet meer komt zullen we het ook wel redden. Sinds Frank De Boer op post is heeft hij altijd voor jonge gasten gekozen. Het systeem spelen ze al jaren en kennen ze door en door. We hebben een fantastische groep met veel jonge mensen, er is ook helemaal geen verschil tussen jong en oud en dat is wel prettig".

Oefen je liever zoals vandaag in de ArenA of vind je die exhibitiewedstrijden tegen amateurteams ook plezant?

"Ik kies toch voor dit denk ik. Die oefenpotjes tegen kleinere clubs zijn wel leuk, maar na twee of drie wedstrijden heb je dat ook wel gezien. Het mag toch stilaan gaan beginnen. We oefenen nog tegen twee teams uit de Premier League, op zich wel mooie wedstrijden natuurlijk, en geven vervolgens PSV partij voor de Johan Cruijff-schaal".

PSV wordt zonder twijfel jullie grootste concurrent?

"Ik verwacht inderdaad de meeste weerstand van hen. Ze hebben goed gekocht, alhoewel ze ook vorig seizoen ettelijke miljoenen hadden geïnvesteerd. Er zijn elk jaar wel teams die het goed doen maar ik denk dat PSV sowieso de grootste outsider wordt".

Had Jan (Vertonghen) nog wat mooie woorden voor jou bij zijn vertrek?

"Niet echt, Jan moet zich nu vooral op zichzelf concentreren. Hij heeft een mooie stap gemaakt en ik hoop dat hij het fantastisch doet. We hebben de voorbije weken geen contact gehad omdat we allebei heel erg druk bezig zijn met de voorbereiding, maar dat komt wel snel terug".

Volg je het Belgische voetbal wel nog een beetje?

"Zeker en vast. Het is ook heel interessant om volgen, dus doe ik dat ook op de voet. Elk jaar wordt de JPL opnieuw aantrekkelijker, ook dit seizoen zijn er een pak namen bijgekomen die de competitie kleur kunnen geven. Er zijn heel wat Nederlandse coaches maar ook Club Brugge onder Leekens wordt bijvoorbeeld interessant om volgen".

"Mijn aandacht gaat vooral uit naar Beerschot, nog steeds de club van mijn hart. Mijn twee broers zijn ook die hard Beerschot-fans, dus kan ik niet anders (lacht). Ik hoop dat ze onder Koster eindelijk terug op de rails geraken".

Ga je wel eens kijken op het Kiel?

"Vorig seizoen zag ik de wedstrijd tegen Anderlecht die toen op een gelijkspel eindigde. Het is moeilijk omdat ik zelf altijd moet voetballen, maar via televisie en onder andere jullie website volg ik het echt wel op de voet".

De oefeninterland tussen België en Nederland, kijk je daar naar uit?

"Augustus wordt een fantastische maand. We hebben wedstrijden tegen PSV en AZ en dan volgt nog die interland. Ik heb vernomen dat het Koning Boudewijnstadion al helemaal is uitverkocht, dus dat leeft wel in ieder geval".

Even later reed Toby Alderweireld in zijn Audi van het parkeerdek in de ArenA na een geslaagde oefenpartij. De Antwerpenaar is na het vertrek van Jan Vertonghen de nieuwe onvervalste leider achterin. Geflankeerd door de jonkies Daley Blind, Ricardo Van Rhijn en Mitchell Dijks acteerde de Rode Duivel als een echte baas: een rol die voor hem is weggelegd nadat zijn maatje het Kanaal richting Tottenham Hotspur heeft overgestoken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties