Analyse Anderlecht - Standard: Plan B niet nodig

Fabian Morren
| 18 reacties
Anderlecht - Standard: Plan B niet nodig
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

U kan zich het nauwelijks voorstellen wat de gevolgen waren bij een nieuwe nederlaag van Anderlecht. Wij hadden alvast een plan B klaar. Bij verlies van de paars- witte trots zou één van ons plaatsnemen buiten het stadion.

Fabian Morren in Anderlecht

De fans zouden een nieuwe nederlaag immers niet meer pikken. Her en der was er zelfs sprake van het losbarsten van "de Derde Wereldoorlog". Wij waren alvast op alles voorbereid.

Oef, we zijn uiteindelijk binnen kunnen blijven. Op geen enkel moment zag het ernaar uit dat we plan B uit de kast moesten halen. Daar speelde Standard écht te zwak voor. De Rouches deden op geen enkel moment denken aan het team dat zoveel lof oogstte in de voorbije weken. Ja, we hadden ons echt wel meer voorgesteld van deze klassieker. De term 'Clasico' was hier allerminst op zijn plaats. Het was wat ons betreft een aanfluiting voor de enige, echte: in Camp Nou of Bernabeu. Dat het voetbaltechnisch niet altijd even mooi zou zijn, daar hadden we ons vooraf al bij neergelegd. Maar dat er te weinig geestdrift bij één van beide teams zou zijn… in zó een wedstrijd. Nee, dat vinden wij onbegrijpelijk. Standard toonde op geen enkel moment waarom het een titelkandidaat zou moeten zijn. Mircea Rednic kreeg de laatste tijd veel positieve kritieken, maar het Roemeense plannetje klopte tegen Anderlecht niet. Veel te behoedzaam, geesteloos en flets.

Dan deed Anderlecht het stukken beter. Veel inzet, hoge pressing en enkele spelers die weer het niveau van weleer haalden. Wat dacht u bijvoorbeeld van de gretigheid van Mbokani? Dieu ging zelfs mee verdedigen. U moet weten: Dieu spaart soms zelfs krachten bij het vieren van een doelpunt. Alle spelers lopen dan als een gek achter de doelpuntenmaker, terwijl hij elders op het veld rustig wacht om deel te nemen aan de viering. Wel, zondag deed hij alles: aanvallen, verdedigen, strooien met goede passes. Ja, we zullen hem missen volgend jaar. En Kouyaté. Wat een verdediger is me dat als hij zijn niveau haalt! Ook hem zullen volgend seizoen we missen. Hoezo Kouyaté missen? Wel, het afscheidsfeest van Cheikhou is al gepland.

De verbijstering was groot na de nederlaag bij Club Brugge. Maar Anderlecht rekende met alles tezelfdertijd af: ook met het nemen van strafschoppen. Gillet eiste de bal gedecideerd op... en scoorde. Opvallend was ook dat van den Brom ditmaal niet wegkroop in een hoekje - wat niet echt bemoedigend is voor de speler die de strafschop moet nemen. Neen, de Nederlander ging voor zijn bank staan. Toegegeven, nog steeds met een klein hartje. Maar het leek ons een vele betere attitude dan die van vorige week in Brugge.

Eind goed al goed, dus? Laat ons nog niet te vroeg de paars-witte vlag hijsen. Zo heeft Zulte Waregem - net als Anderlecht - ook nog altijd alles in handen voor de titel. Het mentale voordeel ligt echter weer in Brussel. Een week hebben van den Brom en zijn troepen de tijd om zich voor te bereiden op Genk. Genk, dat donderdag nog vol aan de bak moet in de bekerfinale tegen Cercle Brugge. Het zou ons niet verbazen dat Belle-Vue bij een Genkse bekerzege enkele vaten extra laat aanrukken voor de spelers in kwestie. U begrijpt: hoe zatter die Limburgse jongens zijn, hoe beter.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties