Interview Alderweireld: "Vanaf zaterdag wil ik over transfer praten"

Alderweireld: "Vanaf zaterdag wil ik over transfer praten"
Foto: © SC

Toby Alderweireld is uitgegroeid tot de vaste rechtsback bij de Rode Duivels. Voor de 24-jarige verdediger van Ajax lijkt de tijd dan ook rijp om net als zijn collega's een grotere competitie te gaan opzoeken. "Mijn vader houdt zich daarmee bezig, maar tot zaterdag wil ik daar niets over horen."

Toby, vrijdag sta jij zonder ongelukken weer op de rechtsback?

"Ik ben daar voorzichtig in, want we hebben nog geen tactische bespreking gehad. Elke keer focus ik me alsof ik ga spelen, maar het is waar dat ik de laatste maanden het vertrouwen van de bondscoach krijg en dat wil ik niet beschamen."

Heb je de concurrentiestrijd met Guillaume Gillet gewonnen?

"Ik denk dat er gekeken wordt naar de vorm van de dag. Daarbij houdt hij mij scherp en ik hem. Maar de laatste vijf of zes keer stond ik telkens in de basis en die lijn wil ik doortrekken. Het gaat ook steeds beter op die positie."

Je trainer, Frank de Boer, zei dat er 70 procent kans is dat je vertrekt bij Ajax.

"Kijk, jullie weten ook dat veel spelers in deze groep bezig zijn met een transfer, maar iedereen heeft dat in een wachthokje gezet tot na de match tegen Servië. Dat is nu het belangrijkste en daar moeten we alles uithalen. Mijn focus ligt nu dus niet bij een transfer."

Maar er is wel interesse?

"Daar moet je bij mijn vader en zaakwaarnemer voor zijn. Zij weten het, maar ik heb hen ook gevraagd dat niet naar mij te communiceren. Ik wil me concentreren op vrijdag."

Spannend.

(lacht) "Ja, ik zal het wel horen."

Je zei eerder dat je bepaalde clubs in je hoofd had zitten?

"Dat is nog altijd zo, maar ik kan pas beslissen als er iets concreets is. Als één van die clubs zich aanmeldt, zal ik kijken hoe of wat. Maar zoals ik eerder ook zei ga ik niet naar een club waar er al zeven of acht centrale verdedigers zitten."

Nochtans ben je wel een vaste waarde bij de Rode Duivels waar er ook zeven of acht topverdedigers zitten.

"Ja en dat geeft me ook vertrouwen. Frank de Boer heeft me ook gezegd dat ik daar best fier op mag zijn."

Vermaelen en Vertonghen, zijn dat je voorbeelden?

"Qua traject dat ze aflegden wel ja. Dat is het traject dat ik ook wil volgen. Daarbij, als er nu nog geen goede club komt opdagen, blijf ik gewoon nog een jaartje bij Ajax. Dan heb ik dezelfde leeftijd als Vertonghen als ik vertrek."

Je bent wel een vrij honkvast type, nietwaar?

"Ja, dat wel, maar ik zit nu toch ook al jaren in Amsterdam en dat gaat me ook goed af. Als ik vertrek hou ik er rekening mee dat de verbinding met thuis goed is. Dat mijn ouders me kunnen komen bezoeken en dat ik makkelijk ook naar Antwerpen kan. Rusland of zo wordt dus al vrij moeilijk."

De Premier League blijft de aantrekkelijkste competitie...

"De PL is inderdaad de mooiste competitie van Europa. Maar we zullen wel zien."

Heb je het verhaal van Beerschot gevolgd?

"Niet goed, maar het enige dat ik wil zeggen is dat het spijtig is dat zo'n mooie club door zo'n beleid kapot is gegaan. Heel jammer dat het zo gelopen is. Beerschot-Wilrijk vind ik maar een geforceerde poging om dat op te lossen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties