Oude gloriën Patrick Goots, van legendarische feestjes bij Antwerp tot gemiste transfers naar Anderlecht en Club Brugge: "Verschueren stond daar met zijn cheque van 25 miljoen"

Patrick Goots, van legendarische feestjes bij Antwerp tot gemiste transfers naar Anderlecht en Club Brugge: "Verschueren stond daar met zijn cheque van 25 miljoen"
Foto: © SC

Patrick 'Boemboem' Goots... Als je over een glorie spreekt! De man scoorde meer dan 400 goals in eerste, tweede en derde klasse. Wij overliepen met hem een paar van zijn mooiste momenten en... de grootste teleurstellingen. "Ik had voor Anderlecht en Club Brugge kunnen spelen."

We gaan het toegeven: we zijn als kleine jongen altijd fan geweest van Patje Goots. Een man die uit het niets een goal kon maken, het fascineerde ons. Goots was het prototype van de ouderwetse spits: enkel oog voor de goal. Een kwaliteit die we graag zien bij een aanvaller.

Lommel? Van Kilsdonk heeft bijna de materiaalman gedood - Patrick Goots

"De leukste ploeg waar ik ooit speelde? Antwerp is de ploeg van mijn hart, maar Lommel SK was de tofste ploeg waar ik ooit speelde. Het klikte ook direct tussen alle spelers. De sfeer was fenomenaal. We hadden ook een grote sfeermaker in ons midden: John Van Kilsdonk."

"Op een dag had die aan iemand van het bestuur de sleutel van de kleedkamer gevraagd, zogezegd om de materiaalman te helpen. Maar hij had zich in een gorillapak in de douche verstopt. Toen de materiaalman binnenkwam, sprong hij eruit. Die man is toen bijna gestorven aan een hartaanval. (lacht)"

"Je mocht ook nooit tijdens een training je sleutel in het contact van je auto laten steken. De kans was immers groot dat je hem 2-3 kilometer verder vond met een bos hout in of zo", herinnert Goots zich nog van die dagen.

Goots speelde ook voor Antwerp, waar hij zijn hart verloor. "Ook een ongelofelijke groep. Met Marc Van Britsom, Stefan Leleu en mezelf hadden ze in extremis nog heel wat ervaring aangetrokken. We speelde los kampioen in tweede klasse. In de voorbereiding begon het al toen we wonnen tegen PSV en Gent."

Antwerp? Bernd Evens wijsgemaakt dat hij opgeroepen was voor de Rode Duivels

Patrick Goots

"Maar heel die groep hing met kameraadschap aan elkaar. Van Britsom was een feestganger pur sang. En het klikte tussen hem en mij. We organiseerden legendarische feestjes, wat ook makkelijker was omdat we alles wonnen."

En ook van die periode heeft hij honderden anekdotes. "Bernd Evens speelde toen bij ons en we konden die alles wijsmaken wat we wilden. Op een ochtend had ik in de krant gelezen dat Robert Waseige problemen had op de linksachter en we hadden aan Bernd gezegd dat Waseige hem ging oproepen."

"We hadden de conciërge in het complot betrokken en die kwam na de training aan Bernd zeggen dat er een fax voor hem op het secretariaat lag. Bernd is op zijn slippers en in zijn onderbroek naar het secretariaat gelopen, waar ze natuurlijk van niks wisten."

Die goal van Van Basten op het EK '88? Ik maakte een mooiere

Patrick Goots

Tijdens zijn carrière maakte Goots honderden doelpunten, sommige intikkers, maar ook héél veel ongelooflijke schoten. "Denk maar aan die op Charleroi. Spijtig dat daar maar één camera stond. (Een goal à la Van Basten uit een onmogelijke hoek over de keeper, nvdr.) Technisch was die heel moeilijk omdat de voorzet slecht was."

Maar de mooiste hebben maar een paar mensen gezien. "Vraag het maar aan Dave Peters of aan mijn toenmalige trainer bij Lommel, Johnny Velkeneers. We speelden met Lommel op Hachelt op 10 april 1988, mijn verjaardag. Van Basten had net die wondergoal gemaakt tegen Rusland."

"Ik maakte bijna identitiek dezelfde goal, maar het verschil was dat Van Basten 7-8 meter in het veld stond en ik tegen de zijlijn. Elke keer ik Velkeneers nog tegenkom is het eerste wat hij me zegt: 'Als die goal op tv was geweest, had niemand ooit gesproken over Van Basten.'"

De grootste teleurstelling van Goots is dat hij nooit voor een echte topploeg speelde, nochtans was hij er een paar keer dichtbij. "Bij Beerschot had ik 17 goals gemaakt in het seizoen 1988-1989 en Michel Verschueren kwam op Het Kiel aan met een cheque van 25 miljoen oude Belgische franken in zijn handen", weet Goots nog goed.

"Maar het toenmalige bestuur zei: 'Als je er volgend seizoen 20 maakt, verkopen we je voor 100 miljoen.' Het probleem was dat ik daarna een erg slecht jaar kende. Met de trainer toen, Georges Heylens, heeft het nooit geklikt."

Verschueren kwam op het Kiel aan met een cheque van 25 miljoen frank

Patrick Goots

Maar ook Club Brugge kwam aankloppen. "In 1991 speelde ik bij Kortrijk en dankzij mijn goals bleven ze in eerste. De betreurde Antoine Vanhove wou me spreken. De toenmalige secretaris Jacques De Nolf kwam me in Brugge aan het Novotel ophalen en bracht me bij Antoine thuis."

"Hij kwam uit zijn duivenhok en stelde me een contract voor. En eerlijk gezegd was ik verbaasd, want het was niet meer dan ik bij Kortrijk verdiende. Maar de bonussen waren wel heel hoog. Het was ongeveer hetzelfde contract als Lorenzo Staelens."

"Ik heb mijn pen vast om te tekenen, maar ineens zegt mijn manager, Louis De Vries, 'Pat, zou je dat wel doen? Wacht nog drie weken tot het seizoen gedaan is. Wat gaan ze bij Kortrijk zeggen?' Bon, we komen overeen om drie weken te wachten, maar toen De Nolf me terug afzette aan het Novotel, kwam daar net een bestuurder van Kortrijk buiten."

Bij Club Brugge kreeg ik hetzelfde contract als Lorenzo Staelens

Patrick Goots

"En die wist natuurlijk direct ook wat er aan de hand was. Die heeft toen verhalen over mij verspreid dat ik altijd op stap ging en nooit in Kortrijk was. Dat laatste klopte, omdat ik in Antwerpen woonde. Maar dat is de enige reden waarom ik nooit voor Club speelde", verklaart Goots.

"Dan heb ik ook nog eens dicht bij Nice gestaan. Die speelden in tweede klasse, maar hadden de Bekerfinale verloren. Ik moest binnen de twee dagen tekenen en zou 10 miljoen frank gaan verdienen. Toen heb ik 'nee' gezegd, omdat ik dat niet kon maken tegenover mijn toenmalige club Turnhout."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties