Portret: Filip Djuricic, de Cruyff van de Balkan

Caroline Tonnelier
| 16 reacties
Portret: Filip Djuricic, de Cruyff van de Balkan

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Alles wijst erop dat Filip Djuricic op weg is naar Anderlecht. Maar wie is dat 23-jaige toptalent? Over het potentieel van de Servische aanvallende middenvelder bestaat er geen twijfel, maar zijn talent kwam nog niet helemaal tot ontplooiing. Lukt het in Brussel wel?

Op 16-jarige leeftijd wekt Filip Djuricic de interesse van Manchester United. Op dat moment speelt hij nog bij Rode Ster, waar hij zijn opleiding voltooit. In het seizoen 2008-2009 traint hij zelfs mee met de reserven van de Engelse club, die op dat moment gecoacht worden door Ole Gunnar Solskjaer.

Moeilijkheden bij de procedure voor een werkvergunning gooien roet in het eten. Het is bij de club uit zijn geboortestad, Radnicki Obrenovac, waar hij doorbreekt en de interesse opwekt van Heerenveen. De Friezen nemen hem in januari 2010 over. 

In zijn eerste seizoen wordt hij op de linkerflank uitgespeeld. Overweldigend zijn de cijfers nog niet: twee goals en 3 assists. Het seizoen daarop krijgt hij centraal zijn kans en hij ontploft letterlijk: tien treffers en twaalf beslissende passen in de Eredivisie. Coach Van Basten geeft hem de bijnaam de "Cruyff van de Balkan". 

Tegenvallende passage in Portugal

Na dat topseizoen is hij duidelijk. "Mijn doel is Spanje, waar het voetbal best past bij mijn stijl". Toch blijft hij nog een jaar in Nederland, waar hij het bij zeven doelpunten en zeven assists houdt. 

In de zomer komt Benfica hem weghalen voor 8 miljoen euro. Van Basten reageert als volgt: "Ik denk dat dit het goede moment is voor hem om de volgende stap te zetten." Het begint uitstekend voor Djuricic, met een doelpunt in de Champions League tegen... Anderlecht. Daarna kwijnt hij echter weg. 

In de competitie komt hij niet verder dan elf optredens, waarin hij niet kan overtuigen. Zijn bijdrage blijft beperkt tot één assist. Het blijkt het begin van een vrije val in zijn carrière. 

Fiasco bij Mainz en Southampton

Benfica beslist om hem uit te lenen zodat hij aan meer speelminuten komt. Noch bij Mainz, noch bij Southampton kan hij zijn carrière terug op de rails krijgen.  

De coach van Mainz geeft aan wat het probleem was: "Hij is een speler met erg veel talent, handig en gevaarlijk voor doel. Hij moet echter leren dat snelheid en kracht onmisbaar zijn in de Bundesliga."

Tijdens zijn twee uitleenbeurten speelt hij amper twintig wedstrijden (11 bij Mainz, 9 bij Southampton). Geen enkele keer toont Djuricic zich beslissend. Het lijkt niet meer erger te kunnen worden. Of toch? Er wordt gezegd dat het na zijn terugkeer bij Benfica tot een handgemeen kwam met zijn coach. 

Een transfer naar Anderlecht is dus een nieuwe kans om te tonen dat hij, ondanks eerdere mislukkingen, zijn talent nog niet kwijt is. Het Belgisch voetbal is vergelijkbaar met dat in Nederland, wat zijn aanpassing makkelijker zou moeten maken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties