Oude gloriën Sandy Martens: "Degryse was de beste waar ik ooit mee speelde en Leekens is de grootste teleurstelling"

Maarten Pottie
| 3 reacties
Sandy Martens: "Degryse was de beste waar ik ooit mee speelde en Leekens is de grootste teleurstelling"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Elke week grasduinen we in het verleden en kijken we naar het heden van de oude gloriën die ons voetbal rijk zijn. Deze week: 11-voudig Rode Duivel Sandy Martens (43).

"Ik ben een laatbloeier en heb pas op mijn 21ste de stap naar eerste klasse gezet. Van Olsa Brakel in vierde naar AA Gent in eerste, dat was niet zo gemakkelijk: een zeer groot niveauverschil. Door leergierigheid en honger heb ik me echter vrij snel kunnen aanpassen", vertelt Sandy Martens.

"Gent is de ploeg die mij heeft groot gemaakt, ik heb er veel aan te danken. Ik ben ook altijd iemand van het volk geweest, iemand die er graag bij was. Ik denk dat ik er daarom zo graag gezien was."

Ik denk niet dat er iemand bij Gent mij de overstap naar Club Brugge kwalijk nam

Van Club terug naar Gent

Na vijf jaar Gent trok Sandy Martens in 1999 naar Club Brugge. "Die overstap naar Club was een beetje van moeten, Gent zat in de problemen en ze konden wat aan mij verdienen. Toen was die stap trouwens veel groter dan nu. Gent was nog een middenmoter en Club was de absolute top."

"Ik denk niet dat de mensen van Gent mij die transfer kwalijk namen. Iedereen wist dat Gent de schuldenberg moest wegwerken. Delorge en Coolen zijn toen ook vertrokken. Die transfers zijn uiteindelijk heel positief gebleken voor Gent", zegt Martens.

"Ik kwam in 2004 na een zware blessure terug bij Gent en Georges Leekens zette mij op rechtsback. Ik deed dat voor het team. Ik heb daar nooit ontgoocheld, maar uiteindelijk heeft hij me toch laten vallen. Dat was een van de minder leuke momenten in mijn carriere. Mijn contract was ten einde en na alles wat ik voor hem had gedaan, heeft hij me niet meer gesteund. Dat is het voetbalwereldje, zeker?"

Rode Duivel

Sandy Martens was ook 11 maal Rode Duivel. "Als voetballer is de nationale ploeg het hoogste: daar doe je het voor. Van Himst nam mij erbij samen met Nillis, Scifo en Oliviera. Dat was echt een droom", zegt een trotse Martens.

En nu? "Ik ben niet meer met voetbal bezig, maar wel met mijn vrouw en drie dochters. Dat is al een serieuze bezigheid, hoor (lacht). Ik probeer het wel nog te volgen. Ik supporter nog altijd voor Gent en Club."

Mooiste momenten en strafste ploegmaat

"De Champions League met Club, dat was toch straf. Echt wel een ander niveau, matchen tegen Barcelona en Milan. Ik heb ook nog gescoord in die memomerable wedstrijd tegen Galatasaray (3-1 zege, nvdr). Een prachtige herinnering. We waren toen als collectief enorm sterk."

"Mooiste moment bij Gent: de redding in het eerste jaar. De supporters liepen op het veld en droegen ons letterlijk op handen. Zoiets is onvergetelijk."

"Ik denk dat Degryse de beste was waar ik ooit mee samenspeelde. Goede speler, prachtige mens, die kon alles. Sollied was mijn favoriete trainer, met hem werkte ik graag samen", sluit Sandy Martens af.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties