gntKAA Gent
wesWesterlo
0-1
Datum: 14/12/2005 20:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 15
Stadion: Jules Ottenstadion
Laybutt blundert, De Wilde vonnist
Guillaume Belaey
| 0 reacties
Laybutt blundert, De Wilde vonnist
Foto: © SC

Eigenlijk hadden Gent noch Westerlo recht op de overwinning. Gent bleek niet het niveau te halen van vorige zondag tegen Standard, Westerlo gaf nooit de indruk tot de topvijf te behoren. Slechts op het einde van elke helft steeg de spanning en uiteindelijk zou een monumentale blunder van Laybutt in de slotfase De Wilde kans geven om het onverdiende vonnis te vellen voor bleke Buffalo’s.
 
Het aanvangskwartier werd gekenmerkt door veel middenveldspel en een eerste dreiging na drie minuten toen Foley op aangeven van Grégoire staalhard naast kogelde. Tien minuten later enige Westerlo-dreiging met een kopbal van Janssens.
 
Meestal zag men veel middenveldspel, slordige passing en dito combinaties zodat de ruim 6.000 kijkers weinig voetbalplezier voor hun geld kregen. In de 16e minuut liep Gent dan toch dicht tegen de openingstreffer via Vrancken. Na een verre inworp van Lombaerts werd de poging van Vrancken aanvankelijk geweerd en in de rebound zag de Gentse middenvelder zijn tweede poging door Gasperic in hoekschop geduwd.
 
Rond het halfuur enige het commotie in het Gentse kamp toen Zoko net in de zestien tussen twee verdedigers werd neergehaald en ref Vermeersch niet ingreep. In die laatste vijf minuten begreep Gent dat Boussoufa meer moest worden aangespeeld. Dat gebeurde een viertal keren en telkens kwam de bezoekende defensie onder druk te staan. Doelpunten bleken evenwel te moeilijk voor een toch beter Gent. In ieder geval was de brilscore bij rust het symbool van het magere spel aan beide kanten.
 
In de tweede helft aanvankelijk zowat het hetzelfde scenario van voordien. Aanvankelijk kreeg Beloufa geel voor een fout op Boussoufa en dat zou de Westerlo-speler later duur te staan komen. Blijkbaar zocht Westerlo in deze periode om met pressievoetbal Gent het leven zuur te maken. Maar eens aan de grote rechthoek gekomen kon de Gentse defensie moeiteloos afweren.
 
Langzamerhand begon Gent die druk te omzeilen en zelf Westerlo achteruit te dringen. Zo moest Gasperic met een knappe save een ,,heading’’ van Foly, na aangeven van Boussoufa, redding brengen. Maar ,,de’’ kans van de wedstrijd was voor Foley weggelegd. De perfecte voorzet van Grégoire knikte de Gentse spits radeloos op een onwrikbare Gasperic.
 
In het slotkwartier zou dan deze matte partij op een ,,coup du theatre’’ eindigen. Bij een afgebroken bezoekende aanval kwam Laybutt in balbezit, en onder druk gezet, kaatste deze de bal te kort naar Herpoel. De uitgelezen kans voor de pas ingevallen Björn De Wilde om genadeloos het Gentse vonnis te vellen. Ondertussen had Leekens met De Beule en Datti twee wissels doorgevoerd maar nooit kon dit duo Gent de ,,drive’’ geven om in dat slotkwartier alsnog naar een punt te hengelen.
 
De vreugde bij de bezoekers was trouwens zo aanstekend dat zelfs de opwarmende Mosia zich ook in het feestgewoel mengde op het veld. Een gebaar die ref Vermeersch niet kon waarderen want hij toonde geel aan de Westerlo-bankzitter.
 
Twee minuten voor affluiten kreeg Beloufa zijn tweede geel zodat hij mocht afdruipen terwijl één minuut later Boussoufa zijn vrijschop nipt naast de paal zag zoeven. Twee extra minuten bleken evenveel minuten waarin Gent de kelk tot de bodem moest ledigen. [AN]

Vooraf