Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Lotto Park
Anderlecht wint zonder glans
Sam Niville

Sporting Anderlecht en Germinal Beerschot trapten om zes uur de derde speeldag op gang. Anderlecht staat met het maximum van de punten eerste, samen met Westerlo en Standard. Germinal Beerschot was voor de wedstrijd één van de hekkensluiters met nul punten. De scheidsrechter in het Constant Vanden Stockstadion was Joeri Van De Velde.

Na een enorm korte studieronde was de eerste kans voor Germinal Beerschot. Pieterjan Monteyne draaide zich vrij en kon hard trappen. De bal ging mooi tussen de palen, maar Zitka zag de bal van ver komen en pakte hem goed klem. Na vijf minuten beging Ouon een zware overtreding op Anthony Vanden Borre. De jonge Belg kwam er met de schrik vanaf, al hield Van De Velde de kaarten op zak. Na tien minuten kwamen de bezoekers toch op voorsprong. Dosumnu dribbelde Deschacht, had de mogelijkheid tot trappen en vervolgens belandde de afgeweken bal in doel. Deze goal betekende het eerste tegendoelpunt van Anderlecht én het eerste doelpunt van Germinal Beerschot van het nieuwe seizoen. Kort na het doelpunt kreeg Anderlecht tweemaal een kansje dankzij twee vrije trappen, maar beiden leverden geen echt gevaar op.
De eerste periode was ondertussen halfweg en Germinal Beerschot speelde gretig voetbal en had er niet veel moeite mee om de vice-kampioen af te houden. Na 25 minuten was Dosumnu daar opnieuw. Met wat gedribbel kwam hij opnieuw in de zestien van Anderlecht terecht, maar Kompany wendde verder gevaar af. Kort voor het halfuur appeleerde Jestrovic voor een penalty, maar de scheidsrechter ging niet in op de wensen van de Serviër.

Na een halfuur had Anderlecht nog geen enkele noemenswaardige kans bijeen gevoetbald. De Brusselaars kwamen op een negental minuten van de rust toch op gelijke hoogte wanneer Jestrovic alleen voor Luciano kwam te staan. Geen sprake van buitenspel en de 1-1 stond op het bord. Germinal Beerschot - trainer Marc Brys begreep er niets van, want Ouon lag immers al geruime tijd op de grond, zonder dat de scheidsrechter het spel wilde stilleggen. Ouon moest uiteindelijk worden vervangen door Snoeckx.
Het laatste kwartier van de eerste helft begon Anderlecht meer en meer mee te voetballen. De kansen bleven echter schaars. Luciano moest wel ingrijpen op een vrijschop van Bart Goor. Dit was echter uitstel van executie want een halve minuut later werd Goor onderuit gehaald in de zestien en Van De Velde wees naar de stip. Jestrovic nam de verantwoordelijkheid op zich en scoorde de 2-1. Zo ging Germinal Beerschot op tien minuten tijd van een voorsprong naar een achterstand.

Anderlecht begon als de betere ploeg aan de tweede helft. Na drie minuten kwam Wilhelmsson tot de mogelijkheid om een kopbal te plaatsen, maar Luciano pakte zonder al te veel moeite. Na 5 minuten in de tweede helft trapte De Wree zwaar op de schenen van een Brusselaar, waarna hij de gele kaart kreeg voorgeschoven.
Na 52 minuten werd een schot van Jestrovic afgeblokt voor De Wree, anders had Jestrovic zijn derde van de competitie binnengetrapt. Anderlecht voetbalde beter, maar ontsnapte aan een penalty na een overduidelijke penaltyfout van Kompany op Dosunmu. Meteen daarna opnieuw een kansje voor Dosumnu. Hij kopte aan de tweede paal, maar Zitka pakte de bal klem.

Twintig minuten voor tijd greep Vercauteren in door Jestrovic te wisselen voor Mbo Mpenza. Deze wissel had meteen effect, want Mpenza stond er nog geen vijf minuten of de 3-1 stond al op het bord. De goal leek er niet meteen aan te komen, maar hij telde wel. Bij het ingaan van het slotkwartier leek Anderlecht het maximum te gaan behouden. Germinal Beerschot ging helemaal kopje onder wanneer Igor Lolo bestraft werd met een tweede gele kaart.
Vijf minuten voor tijd kreeg Mpenza nog een kansje. De spits kende een goede invalbeurt. Vlak voor tijd trapte Dosumnu nog tegen de paal, Germinal Beerschot bleef op één steken.

Anderlecht speelde een matige partij, maar behoudt toch het maximum van de punten. Germinal Beerschot begon op een redelijk goed niveau, maar kon dat niveau niet aanhouden. Het contrast tussen beide ploegen is groot: Anderlecht staat eerste met negen op negen, Germinal Beerschot laatste met nul op negen.