rwdmRWDM
andAnderlecht
1-0
1-1
79' Werry Sels (pen)
Datum: 17/09/2005 18:00
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Edmond Machtensstadion
Anderlecht laat dure punten liggen in derby
Harald Berings

Anderlecht heeft vanavond op het veld van FC Brussels twee dure punten laten liggen. De Brusselse stadsderby eindigde op 1-1. Na een ongelukkige own-goal van Richard Culek kon Werry Sels van op elf meter gelijk maken.

Vooraf was er veel twijfel wie in de ploeg zou staan bij Anderlecht. Uiteindelijk kreeg Silvio Proto de voorkeur op Daniël Zitka en speelde Mark de Man in plaats van de geblesseerde Vincent Kompany. Op het middenveld kreeg Walter Baseggio gezelschap van Besnik Hasi. Voorin speelde Nenad Jestrovic naast topschutter Mbo Mpenza.

Brussels startte het aggressiefste aan de wedstrijd, maar Anderlecht neemt al snel over. Na een kwartier de eerste serieuze dreiging: Jestrovic verlengt een hoekschop van Goor, maar ziet Alan Haydock de bal van de lijn halen. Vier minuten later krijgt Walter Baseggio een mooie schietkans, maar de Italo-belg trapt rakelinks naast.

Na twintig minuten een eerste keer Brussels: na wat geharrewar komt Gorius aan de bal. Hij kapt zich goed vrij, maar mist nog scherpte. Ook Selemani krijgt nog een mooie kans.
In de tweede helft krijgt Espartero al meteen een reuzekans, maar hij laat oog in oog met ex-ploegmaat Silvio Proto de kans op de 1-0 liggen. Tien minuten later ziet ook de ingevallen Nicoise zijn doelpoging gestuit door de Rode Duivel.

Na zeventig minuten is het dan toch raak, maar dan aan de overkant: Besnik Hasi trapt een vrije trap op de vuisten van Patrick Nys, maar de bal belandt via Brussels-speler Richard Culek ietwat ongelukkig in doel.

Tien minuten voor tijd kan Brussels gelijkmaken. Nadat Proto een afstandschot van Bruno moet lossen, brengt hij Julien Gorius ten val in de zestien meter. Scheidsrechter Verbist fluit strafschop, en Werry Sels profiteert van deze mogelijkheid om zijn ploeg langszij te brengen.

Anderlecht, dat op een overwinning leek af te stevenen, schiet opnieuw wakker. Vanden Borre (84'), Serhat Akin (88') en Christian Wilhelmsson (89') weigeren echter op paars-wit aan de leiding van het klassement te brengen.

Sporting verliest zo twee punten in het Edmond Machtensstadion. Als Standard vanavond kan winnen op het veld van Cercle Brugge, komt het alleen aan de leiding. Na Club Brugge moet dus ook vice-kampioen Anderlecht genoegen nemen met een gelijkspel tegen een dapper Brussels.