Speeldag: Speeldag 15
Stadion: Luminus Arena
Genk loopt uit op Anderlecht
Jelle Vereecke

Genk versloeg in het Fenixstadion Lokeren met het kleinste verschil. Het kreeg heel wat kansen in de eerste helft, maar het doelpunt viel pas begin de tweede helft via Tom Soetaers. Lokeren kon daar weinig tegenover stellen en Genk hield redelijk gemakkelijk stand.

Genk miste enkele belangrijke basispionnen. In de eerste plaats Ivan Bosnjak natuurlijk, die ze het hele seizoen zullen moeten missen. Op de linksachter was Sebastien Pocognoli geschorst, hij werd vervangen door Gonzague Vandooren. Centraal in de verdediging nam Eric Matoukou de plaats van de geschorste Tomislav Mikulic in. Vooraan zette Broos Vandenbergh alleen in de spits, Faris Haroun was de man in steun op het versterkte middenveld. Bij Lokeren is Joao Carlos waarschijnlijk out tot aan de winterstop met een aanhoudende knieblessure, hij werd vervangen door de jonge Frederik De Winne

Racing Genk neemt meteen de match in handen en zet druk met de flanken waardoor Lokeren moet terugplooien. De eerste kans komt er na een foutje van De Winne aan de rand van de grote rechthoek. Haroun speelt de bal naar Vandenbergh, maar de voeten van Jugoslav Lazic brengen redding. De daaropvolgende corner wordt weggebokst door Lazic tot in de voeten van Kevin Vandenbergh, maar de spits knalt hoog over. Daarna een derde maal Vandenbergh, op pass van Haroun, maar alweer ligt Lazic in de weg. En de druk blijft aanhouden : Vandenbergh weer door, maar het terugleggen mislukt.

Ondertussen in de dertiende minuut geeft Vandenbergh zelf eens aan, maar Vrancken kan net niet binnenschuiven.  De match kabbelt nu wat verder, Genk miste de kansen op de voorsprong. Lokeren blijft echter onmachtig, het mist vanvoor én een goede targetman én een snelle spits, beiden zullen waarschijnlijk gehaald worden door Slavo Muslin. Voor de rust is er nog Tom Soetaers met een vrije trap, maar die wordt makkelijk gepakt door Lazic. Maar het blijft 0-0, opdracht volbracht voor de Waaslanders, ookal waren er een hoop kansen voor de thuisploeg.

Maar bij het begin van de tweede helft kent de competitieleider eindelijk succes : Tom Soetaers kan alleen op doel afgaan en knalt onhoudbaar overhoeks binnen met zijn linker, een typisch Soetaers-doelpunt. Het doelpunt wordt opgedragen aan verdediger Matoukou, die pas vader is geworden van zoontje Marcel. Cossey stuurt bij en Lokeren kan wat hoger spelen, mede dankzij het terugplooien van Genk. De eerste kans voor Lokeren komt er in minuut 52 : een voorzet van Predrag Filipovic wordt door Cornelis in hoekschop gewerkt voor de opzettende Camara. Cossey brengt een extra spits met Tambwe, maar zijn doelpuntenteller zal ook vandaag op nul blijven steken.

Lokeren probeert nog, maar het is enkel nog gevaarlijk met een vrije trap van Kristinsson, Goran Maznov kopt over. Bij Genk komen Alex en Ljubojevic nog in de ploeg voor Chatelle en Vandenbergh, die pech kende in de afwerking. Beiden kregen nog een kans : de kopbal van Ljubojevic kwam recht op Lazic terecht, het schot van Alex werd afgeblokt. Wouter Vrancken pakte ook nog geel en is geschorst voor de volgende match, op Charleroi.

Racing Genk behaalt dus zonder veel moeite de zege. Het had al vroeg moeten voorstaan, maar de Lokerse defensie en een goede Lokerse doelman hadden wat geluk. Uiteindelijk zorgde Soetaers in het begin van de tweede helft ervoor dat Anderlecht weer zes punten achter staat. Genk is nu al 20 wedstrijden op rij ongeslagen in het Fenixstadion en is dit seizoen in het geheel ook nog ongeslagen. [AN]