Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Freethiel
Beveren wint met man minder van Lokeren
Jelle Vereecke

Beveren wint eindelijk nog eens en dat op het meest belangrijke moment. In de Wase derby zag het er slecht uit voor Beveren wanneer ze met een man minder en een penaltydoelpunt tegen verder moesten, maar met veel wilskracht en een zwakke tegenstander kon het toch nog winnen. Een belangrijke zege voor Walter Meeuws.

Beveren begon als voorlaatste aan de partij, Lokeren als 16e, een echt degradatieduel dus op de Freethiel. Bij de thuisploeg nam Copa zijn plaats in doel weer in, Mama Dissa en Gervinho moesten voor de broodnodige doelpunten zorgen. Sporting Lokeren speelde met dezelfde elf die vorige week knap voetbalden tegen Roeselare, Doll en Bouabe zijn nog altijd geblesseerd achterin. En het is Beveren dat het beste van start gaat : de thuisploeg is gretig en wil zijn trainer de drie punten schenken. Lokeren komt duidelijk countervoetbal spelen en na een Beverse corner volgt er meteen een dodelijke counter. Mbayo en Dufer stormen op Copa af, Marcel Mbayo gaat alleen de zestienmeter binnen, maar Kristof Lardenoit haalt de Congolees neer. Scheidsrechter Breda geeft strafschop voor Lokeren en rood voor Lardenoit, die weinig Mbayo meehad. Captain Runar Kristinsson zet Lokeren al vroeg op rozen vanop de stip.

Lokeren lijkt deze derby makkelijk te gaan winnen, zeker omdat ze heel gevaarlijk zijn op de counter. Onder andere Mohamed Armoumen trapt mooi op doel, maar Copa heeft een mooie zweefsprong in huis. In de 25e minuut kan Vukomanovic na een corner op doel schieten, maar hij richt net over. Beveren blijft wel aanvallen, maar de counters zijn gevaarlijker. Lokeren moet dan tien minuten voor de rust verderspelen zonder Armoumen, die een verrekking heeft opgelopen. Trainer Slavoljub Muslin verkiest middenvelder Besnik Hasi in de ploeg te brengen en meer op het verdedigen van de voorsprong te gaan zetten. Dit breekt de Serviër echter na amper enkele minuten al zuur op : de druk van Beveren loont toch. Lazic moet een van de vele corners lossen en de attente Dissa kan de gelijkmaker binnentikken. Beveren maakt gelijk met een man minder.

Na de rust gaat Lokeren nadrukkelijker aanvallen. Het kan ook niet anders, want verliezen tegen tien man in de Wase derby zou een blamage zijn voor de club. Alsof de gelijkmaker nog niet genoeg was, scoort Beveren vroeg in de tweede helft zelfs de 2-1. Dissa zondert mooi Seka af en die tikt de bal naast Jugoslav Lazic in doel. Lokeren komt beschamend achter tegen een moedig Beveren. Lokeren verzuipt nu zelfs helemaal : onder andere Gervinho en Seka proberen te scoren, maar lukken net niet in hun poging. Pogingen van Lokeren worden telkens verijdeld door een uitblinkende Copa : de Ivoriaan toont zijn klasse met enkele schitterende tijgersprongen.

Lokeren komt dan toch op gelijke hoogte na 79 minuten spelen. Copa haalde eerst nog mooi een schot uit de kruising, maar op de daaropvolgende corner moet hij zich toch gewonnen geven : Joao Carlos kopt de 2-2 binnen. Lokeren probeert nu door te gaan, maar ze gaan al snel weer het punt verdedigen. Uiteindelijk wordt Beveren dan toch nog beloond in de slotseconden voor zijn wilskracht, Lokeren gestraft voor zijn makke aanpak : alweer Dissa zorgt ervoor dat de Beverse supporters uit hun dak gaan. Beveren wint zo in extremis nog verdiend, nota bene met een mannetje minder. Walter Meeuws heeft weer flink wat krediet bij de club. Bij Lokeren blijkt Slavo Muslin dan toch niet de tovenaar te zijn : met een 4 op 21 zorgt hij ervoor dat Lokeren op de voorlaatste plaats blijft hangen. Met volgende week de wedstrijd tegen Anderlecht op het programma lijkt Lokeren nu serieus in de problemen te zitten.