Speeldag: Speeldag 28
Stadion: Lotto Park
Tchité doet het opnieuw voor Anderlecht
Dirk Pieters

De 28e speeldag begon met een topper van formaat. Anderlecht nam het in het eigen Constant Vanden Stock-stadion op tegen Standard. Paars-wit won het duel met het kleinste verschil dankzij een doelpunt van ex-Standard-speler Tchité.

Standard kon niet rekenen op Geraerts en Conceiçao en ook Dembele en Jovanovic begonnen op de bank. Ook bij Anderlecht EEn merkwaardige bankzitter. Aanvoerder Bart Goor stond niet aan de aftrap. Anderlecht-trainer Vercauteren koos voor Boussoufa en Hassan.

In de beginfase hadden de bezoekers het meeste balbezit, maar de eerste kans van de wedstrijd was voor paars-wit. Tchité kreeg de bal mooi aangespeeld van Hassan, maar de aanvaller schoot de bal in de armen van Standard-doelman Renard. De Rouches reageerdeN meteen met een hard en laag schot van Sa Pinto, maar zijn poging ging net naast. Na negentien minuten was het feest in de tribunes. Topschutter Tchité schoot de thuisploeg op voorsprong: 1-0. Amper twee minuten later was Anderlecht er opnieuw. Dit keer schoot Frutos de bal op doelman Renard en zo verdween de bal in hoekschop. De thuisploeg liet het tempo wat zakken na het openingsdoelpunt en Standard mocht naar hartelust counteren. Vlak voor rust probeerde Tchité met een omhaal de 2-0 te maken, maar het vertrouwen van de aanvaller leek net iets te groot en zijn poging ging hoog over en zo bleef het 1-0.

Ook in het begin van de tweede helft kwam Anderlecht niet echt in de problemen. De beste kans was zelfs voor de thuisploeg. Het was opnieuw Tchité die kon aanleggen, maar zijn schot ging een metertje naast. Het was duidelijk dat de aanvaller van paars-wit de gevaarlijkste speler bleef. Op het uur was Tchité er opnieuw, maar weer ging zijn poging niet tussen de palen. Standard besefte dat het iets moest doen en bracht Jovanovic in de plaats van Sa Pinto. Met nog twintig minuten te gaan kreeg Hassan de kans op de 2-0, maar Renard had een goede redding in huis om dat te voorkomen. In de slotfase kreeg Standard nog enkele kleine kansjes, maar pogingen van Rapaic en Defour kenden geen succes en zo bleef het 1-0.

Door deze overwinning komt Anderlecht weer even aan de leiding. Het heeft nu één punt meer dan Racing Genk, dat het zondag opneemt tegen Germinal Beerschot. Standard blijft wel derde maar mag de titel nu helemaal vergeten. [AN]