Datum: 22/04/2007 18:00
Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Lotto Park
Anderlecht legt druk bij Genk

Anderlecht mocht het vanavond in eigen stadion opnemen tegen de Buffalo's. Het is de allerlaatste topper dit seizoen voor Anderlecht, en het kon vanavond dus een uitstekende zaak doen. Gent kon vandaag echter ook de vierde plaats verstevigen met een overwinning. Beide ploegen hebben wel al een zware week achter de rug, beide ploegen moesten deze week al spelen voor halve finales in de beker van België.

De eerste kans kwam er al snel in de wedstrijd, Frutos haalde uit met een schot maar de bal ging naast het doel. Stoica deed even later hetzelfde na balverlies bij Anderlecht. Vijf minuten later kopte Foley op de paal, maar de scheidsrechter had vooraf al een duwfout gezien. Het eerste grote gevaar kwam er omstreeks de tiende minuut van de wedstrijd. Frutos probeerde het met een voorzet naar Tchité, die vrij stond in de zestien, maar hij kon net niet bij de bal. Anderlecht was echter wel de gevaarlijkste ploeg in de beginfase, zonder de Gentenaars te overdonderen, want ook Juhasz was dicht bij een doelpunt, al had Herpoel wel een mooie redding in petto. Ook Tchité drukte meteen zijn stempel op de beginfase, hij probeerde het met een afstandsschot, maar de bal week af en ging net over. In de 27e minuut was het dan toch raak voor Anderlecht, Lombaerts werkte een vrije trap van Bilgia slecht weg, Frutos stond op de juiste plaats om te profiteren en de bal hard tegen de netten van Herpoel te trappen, 1-0 voor de thuisploeg.

Maar de Buffalo's lieten zich niet zomaar doen, ze trokken het initiatief wat meer naar zich toe en vijf minuten na het doelpunt kon Smoje dreigen via vrije trap, Zitka pareerde de bal in twee tijden. Gent had niet genoeg in zijn mars om écht Zitka te komen bedreigen. Vlak voor de rust moest ook een geblesseerde Tchité het veld verlaten, Mbokani verving hem. Die liet zich ook meteen opmerken, Mbokani stond amper vijf minuten op het veld toen hij zich liet vallen in het strafschopgebied, scheidsrechter Verbist zag er geen penalty in. Daarmee liep deze matige eerste helft dan ook ten einde, na een goede beginfase was het vuur wat uit de wedstrijd, Anderlecht was wel de gevaarlijkste ploeg maar Gent speelde het spel mee.

In de tweede helft was het dan even wachten op een nieuwe kans. De eerste mogelijkheid kwam er na een voorzet van Boussoufa, Frutos kopte de bal naast. Gent counterde meteen en Olufade en Foley kwamen Anderlecht bestoken, Deschacht kon de bal onderscheppen. Enkele minuten later zijn we opnieuw aan de andere kant van het veld, Mbokani kwam alleen voor Herpoel, maar Herpoel bracht redding. Er blijkt echter nog minder vuur te zitten in de tweede helft dan in de eerste helft. Beide ploegen probeerden wel maar verder dan wat afstandsschoten of enkele misverstanden kwam het niet. Het eerste en meteen ook laatste échte wapenfeit kwam er via Van Damme, die na een mooie mogelijkheid de bal tegen de paal trapte. Veel kansen kwamen er dan niet meer, het bleef verder allemaal wat rommelig en de supporters kregen geen thriller te zien, het bleef 1-0.

Zo eindigt ook een flauwe tweede helft, Anderlecht houdt de drie punten dus thuis en doet een schitterende zaak in de race naar de titel. Gent zal moeten blijven werken voor de vierde plaats te behouden, maar dankzij de nederlaag van Charleroi eerder dit weekend heeft het al bij al niet veel verloren vandaag. Vanavond speelt de andere concurrent voor de vierde plaats, Club Brugge, nog thuis tegen Genk. [AN]