Speeldag: Speeldag 29
Stadion: Jan Breydel
Cercle en Bergen komen niet tot scoren
Nico Wieme

Cercle Brugge en Bergen zijn niet verder geraakt dan 0-0. Beide ploegen probeerden wel, maar vonden weinig openingen.

Cercle Brugge en Bergen wisten op voorhand dat zij alleen gebaat waren bij een zege. Groen-zwart strijdt nog volop mee voor de Europese plaatsen en zag vorige week Anderlecht drie punten uitlopen. Langs de andere kant stond buur Club op amper twee punten en op de eerste Europees gerechtigde plaats. De Draken zijn onder de nieuwe trainer Albert Cartier de degradatieplaatsen ontvlucht en stonden op de derdelaatste stek met vijf punten voorsprong op STVV dat gisteren al won op het veld van AA Gent.

Sterke start Bergen
Bergen begon het best aan de wedstrijd. De Henegouwers drukten Cercle gedurende een kwartier op de eigen helft terug en lieten meteen zien dat ze niet op een gelijkspel speculeerden. François Zoko en Wilfried Dalmat mochten elk één keer aanleggen, maar hun vizier stond niet goed afgesteld. De eerste grote kans voor de thuisploeg kwam er na zeventien minuten. Kristof Snelders stuurde Honour Gombami diep, de Zimbabwaan omspeelde doelman Frédéric Herpoel, maar was dan te ver uitgeweken om nog echt gevaarlijk te kunnen zijn. Zijn schot werd voor de lijn gekeerd.

Net niet
Zeven minuten voor de pauze was er een mooie omhaal van Ilija Stolica, maar de bal belandde naast. Drie minuten later moest Rubin Dantschotter bij de pinken zijn op een vrijschop van Dalmat. Het was een helft waarin beide ploegen veel goede wil toonden, maar uitblonken in net niet.

Matige tweede helft
In de tweede helft kwam er aanvankelijk iets meer ruimte. De eerste grote kans was voor Cercle, maar het vluchtschot van Snelders op aangeven van Anthony Portier zoefde naast. Daarna zat de wedstrijd grotendeels op slot. Het was wachten tot de 73ste minuut op het volgende gevaar en dat was meteen bijna raak. Snelders trapte een vrijschop van de linkerkant en De Smet kopte mooi naar de rechterbenedenhoek. Herpoel reageerde echter attent en kon de bal met een ultieme reflex uit het doel houden. Drie minuten voor het einde was De Smet er weer dicht bij, maar opnieuw toonde Herpoel dat hij een betrouwbaar sluitstuk is.

Het venijn voor Cercle zat bijna in de staart. In de voorlaatste minuut verscheen Antti Okkonen (foto) alleen voor Dantschotter en scoorde de 0-1. De lijnrechter had echter voorafgaandelijk hands gezien. Frédéric Jay liep in de blessuretijd nog tegen een domme rode kaart aan. Eerst tikte hij de bal weg nadat de ref al gefloten had, daarna protesteerde hij iets te hevig. Zo eindigde deze matige wedstrijd zoals hij begon.