Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Lotto Park
Anderlecht makkelijk voorbij Brussels
Filip Van der Elst

RSC Anderlecht kende zaterdagavond geen problemen met buur FC Brussels. De stadsderby was na een kwartier al gespeeld, want de bezoekers keken al vroeg tegen een 2-0-achterstand aan, en konden op geen enkel moment een vuist maken. Anderlecht herstelt zich zo van de blamage van vorige week tegen Dender, terwijl Brussels nog steeds op zoek is naar zijn eerste puntje.

Brussels komt traditiegetrouw erg mak voor de dag in het Astridpark, en dat was zaterdag niet anders. Bovendien werd het al snel met een extra probleem geconfronteerd, toen sterkhouder Richard Culek geblesseerd uitviel. Volgens de eerste diagnose zou de onfortuinlijke Tsjech tot vier maanden out kunnen zijn. Door het uitvallen bij Culek was de organisatie bij Brussels helemaal weg, en dat leidde tot twee cadeaudoelpunten in evenveel minuten: de eerste keer mocht Cyril Thereau helemaal ongedekt een voorzet van Mbark Boussoufa binnentikken (1-0), de tweede keer kopte Marcin Wasilewski een vrije trap van Ahmed Hassan tegen de touwen (2-0). Nadien liet Anderlecht het tempo zakken, maar Patrick Nys moest wel nog ingrijpen bij een vrije trap van Lucas Biglia en een kopbal van Boussoufa.

Na de rust had Anderlecht er niet zoveel zin meer in; maar Brussels, nochtans met twee spitsen gestart, was aanvallend te onmondig om echt grote kansen af te dwingen. Jean-Paul Ealé Lutula was wel een tweetal keer gevaarlijk, en jongeling Aurelién Coppin schoot een mooie kans huizenhoog over. Anderlecht daarentegen, spaarde duidelijk zijn krachten voor de wedstrijd van woensdag tegen Fenerbahçe. Met een Anderlecht dat niet wou, en een Brussels dat niet kon, kregen de toeschouwers een al bij al zoutloze tweede helft voorgeschoteld. Een kwartier voor tijd moest Nys zich reppen om een lobje van Biglia nog uit z’n doel te ranselen, maar vlak voor tijd ging de Kempenaar wel niet helemaal vrijuit toen invaller Jonathan Legear de bal in de korte hoek binnenschoot (3-0). Dat doelpunt was echter enkel voor de statistieken nog van belang.