celCeltic Glasgow
benSL Benfica
1-0
Datum: 06/11/2007 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 4)
Stadion: Celtic Park Glasgow
Celtic nipt voorbij bikkelhard Benfica
De Nijs Michael
| 0 reacties
Celtic nipt voorbij bikkelhard Benfica
Foto: © SC

Celtic Glasgow heeft zich opnieuw in een kansrijke positie voor de volgende ronde geknokt, de Schotten versloegen namelijk het Portugese Benfica. Jan Vennegoor of Hesselink startte in de basis en daar hadden de Portugese verdedigers het erg moeilijk mee, mede door het werk van de Nederlander kwam er meer ruimte vrij voor de middenvelders. Eén van de vele schoten van buiten het strafschop gebied werd veranderd van richting en ging binnen, het doelpunt kwam op naam van Alden McGeady. Verder viel het duel vooral op door de vele en soms bikkelharde overtredingen, dat illustreerde Binya met verve: hij werd na een moordaanslag op Brown naar de kleedkamers gestuurd door scheidsrechter Larsson.

Benfica begon met veel balbezit en na zeven minuten werd Celtic-doelman Boruc al op de proef gesteld, de goalie was echter alert op de poging van Cardoza. Even daarop was Celtic dicht bij het openingsdoelpunt nadat Rui Costa een overtreding beging op Alden McGeady. Paul Hartley krulde de vrije trap perfect voor doel, maar John Kennedy miste het doel van Benfica-goalie Quim. Het duel werd aangenaam om volgen en het spel ging goed op en neer. Na 16 minuten was het Cardozo die voor Portugees gevaar zorgde, zijn poging werd echter over doel getikt door Boruc. Aan de andere zijde moest doelman Quim zich onderscheiden na een lange ren van Scott Brown. McDonald had nog twee kansen om te scoren, maar Quim bleef alert zijn doel verdedigen. Ook Brown kreeg nog een mogelijkheid, maar kon deze niet verzilveren. Vlak voor rust kon Celtic alsnog feesten nadat McGeady van ver uithaalde, zijn schot werd van richting veranderd door Luisao en verdween achter een kansloze Quim in doel. 

Celtic begon uitstekend aan de tweede helft, Benfica had het moeilijk door het hoge tempo van de Schotten. Celtic ging duidelijk op zoek naar een tweede doelpunt en vooral McGeady en McDonald lieten zich in positieve zin opmerken. Op het uur kreeg Benfica dan toch een enorme kans op de gelijkmaker nadat Leo een perfecte voorzet gaf voor Cardoza. De Argentijn probeerde te koppen, maar kreeg de bal tegen de schouder en zag zijn poging uiteindelijk net naast gaan. Twintig minuten voor tijd had Brown de mogelijkheid om de match te beslissen nadat hij door het hart van de Portugese defensie richting het doel van Quim stormde, de Portugese goalie kon het tweede doelpunt echter andermaal verijdelen. Brown kon in de rebound nogmaals op doel besluiten, maar zijn poging ging over. Vijf minuten voor tijd ging Binya zwaar over de schreef: de speler van Benfica ontsnapte een tiental minuten voor tijd al eens aan de uitsluiting, vijf minuten later vond hij het echter nodig om nogmaals zwaar door te gaan op Scott Brown. De middenvelder kreeg daarop alsnog de rode kaart onder de neus geschoven. In de slotfase vielen geen doelpunten meer en zo kon Celtic de punten thuishouden en oprukken naar een gedeelde tweede plaats. [AN]

Champions League

 Eerste ronde (Speeldag 4)