Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 3)
Stadion: Philipsstadion Eindhoven
Groep D: Koevermans krijgt Marseille op de knieën
T. Coremans

PSV heeft de Europese crisis bezworen. Het won dankzij een strijdvaardige tweede helft en een zeer efficiënte Koevermans. Marseille verloor de wedstrijd met 2-0.

Twee ploegen in hetzelfde schuitje bevolkten de Champions Leagueaffiche van woensdagavond in het Philipsstadion. Zowel PSV Eindhoven als Olympique Marseille begonnen dramatisch aan hun Champions Leaguecampagne. Beiden verloren van Liverpool en Atlético. De volgende ronde behoorde nog tot de mogelijkheden maar dan mocht er geen scheve schaats meer gereden worden. Met binnen twee weken de return naar Marseille voor de boeg, kon PSV zich vanavond geen puntenverlies meer veroorloven. De komst van ex-speler Eric Gerets, inmiddels succescoach bij de bezoekers, voegde aan de wedstrijd een extra waarde toe. Gerets kende enkele schitterende seizoenen in Eindhoven. Hij won er als eerste Belgische speler onder andere de trofee met de grote oren.

Met centraal voor de verdediging het Belgische duo Simons-Wuytens trachtte PSV Eindhoven het middenveld te domineren. Stijn Wuytens, deze maand pas negentien jaar geworden, kreeg opnieuw het vertrouwen van Huub Stevens. De middenvelder stond pas van het begin van het huidige seizoen tussen de grote jongens en bewees al meermaals zijn polyvalentie. De beweeglijkheid van een gazelle gekoppeld aan de eeuwige efficiëntie van Simons moest de thuisploeg naar de broodnodige driepunter loodsen.

Olympique Marseille schoot net iets scherper uit de startblokken maar kon de Eindhovense afweer nooit bedreigen. Gerets opteerde net als zijn tegenstander voor een versterkte defensieve buffer maar oogstte hiermee uiteindelijk weinig succes. Ben Arfa kwam amper in het spelbeeld voor terwijl Niang een belabberde, nonchalante wedstrijd speelde. Stijn Wuytens en Otman Bakkal profileerden zich als enigen voor het Franse doel. Beiden lieten de kans op de openingstreffer onbenut. De eerste helft bleek uiteindelijk een maat voor niets.

De thuisploeg bracht de aanhang vroeg na rust enkele malen in vervoering. De meegereisde Marseille-fans kwamen er telkens met de schrik van af. De infiltrerende Wuytens kwam opnieuw zeer dicht bij zijn eerste Champions Leaguedoelpunt. Simons hield telkens knap positie terwijl zijn jonge leerling de aanval opzocht.

Een voor de rest onzichtbare Danny Koevermans ontbolsterde in het laatste kwart van de wedstrijd. Tweemaal was de boomlange aanvaller de blauwe defensie te slim af. Edison Méndez en de opvallende Wuytens zorgden voor de aanvoer. Het hoofd en de timing van Koevermans waren van goudwaarde voor de Nederlandse landskampioen.

Eindelijk drie punten zorgen voor wat ademruimte bij onze noorderburen. De sportieve plooien lijken glad gestreken. De strijdkracht die Stevens opperde was vanavond duidelijk zichtbaar. Gerets reageerde kordaat na de wedstrijd. “Vandaag ontbrak er veel, zeer veel. Op deze manier kan je niet winnen. Morgen is een nieuwe dag, dan kunnen we verder werken”. In de Franse competitie behaalde Gerets het nodige krediet. Marseille heeft de inhaalrace op Lyon ingezet.