Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 5)
Stadion: Petrovskiy Stadion
Groep H: Zenit niet voorbij Juventus
Geoffrey Verbruggen

Op de vijfde speeldag van de Champions League heeft onze landgenoot en debutant in de Champions League Nicolas Lombaerts met Zenit Sint-Petersburg 0-0 gelijkgespeeld tegen Juventus. Als Real Madrid straks wint van BATE, zijn de Russen uitgeschakeld.

Zenit, met Nicolas Lombaerts (foto) 90 minuten in de basis, wilde maar wat graag een vervolg breien aan zijn avontuur in het kampioenenbal, maar daarvoor moest het vanavond winnen van groepsleider Juventus. De Russen stonden in eigen huis dus voor een lastige taak. Hun tegenstanders hadden zich met een ongeslagen reeks in groep H immers al verzekerd van de kwalificatie voor de achtste finales.

In een boeiende eerste helft ging Zenit meteen op zoek naar openingen. De thuisploeg had overwegend balbezit, maar kon Juventus nooit onder druk zetten. De bezoekers wisten zelfs enkele keren gevat tegen te prikken. Mellberg en Iaquinta troffen de paal en via een schot van Nedved stonden de Russen ei zo na een doelpunt in het krijt. Even voor de rust bolden de netten voor Zenit, maar het doelpunt van Krizanac werd echter terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Slechte afwerking

Na de koffie startte Juventus met een belegering voor het doel van Malafeev, maar zowel Del Piero als Nedved kregen de bal niet voorbij de Russische sluitpost. Aan de overzijde dwong Danny Juventus-doelman Manninger tot een knappe save. De Russen mochten zich even voor het uur nog gelukkig prijzen dat Alessandro Del Piero een reuzekans liet liggen en daardoor de winstkansen van Zenit gaaf hield. Voor de thuisploeg was Danny nog twee keer dicht bij de winning goal, maar de Portugese aanvaller had zijn vizier vandaag duidelijk niet op scherp staan.

Zenit heeft door dit gelijkspel zijn kansen op de kwalificatie voor de achtste finales niet meer in eigen handen. Het moet hopen dat Real Madrid later op de avond in Wit-Rusland verliest van BATE Borisov, zoniet is het uitgeschakeld in de Champions League. De derde plaats die goed is voor een UEFA Cup-ticket, is wel nog mogelijk voor de ploeg van Dick Advocaat.