Competitie: Europa League
Speeldag: Ronde 1
Stadion: DSB Stadion
AZ winnaar van een mooie wedstrijd

AZ won donderdagavond zijn Uefa-bekerduel nipt met 3-2 van Kayserispor. In Alkmaar kregen de supporters waar ze voor kwamen: doelpunten, vechtlust en spanning. AZ mocht dan wel deze wedstrijd gewonnen hebben, in Turkije zal het alvast niet simpel worden om de voorsprong te behouden.

De wedstrijd begon aan een verschroeiend tempo en AZ zette de Turken meteen onder druk. Na nog geen tien minuten spelen was de eerste treffer een feit. Koevermans zette een strafschop, uitgelokt door Arveladze, om en bracht zo de thuisploeg op voorsprong. Ook na het doelpunt bleef AZ aanvallen, maar waren het de bezoekers die het dichtst bij de 1-1 kwamen. Gökhan Ãœnal zag zijn mooie afstandsschot echter op de lat uiteenspatten. AZ was gewaarschuwd en creëerde opnieuw kansen, maar zowel Koevermans, Schaars als Cziommer kregen de bal er niet in. De Turken kregen na 25 minuten een goede kans en die bal ging wel tegen de netten. Didulica liet een kopbal los en Bülent Bölükbasi was er als de kippen bij om te scoren; 1-1. Na de goal kreeg de Kayserispor vleugels, maar toch kwam AZ geheel onverwacht weer op voorsprong. Molhoek kopte een vrije trap van Schaars mooi in het doel. Ondanks nog enkele grote kansen voor Kayserispor bleef de ruststand 2-1.

Na de rust nam Kayserispor het heft in handen en begon het aan een hoog tempo kansen op te stapelen, maar AZ en Didulica bleven overeind. De Nederlandse club slaagde er zelfs nog in om de score nog op te trekken. Dembele kopte de bal knap in de voeten van Arveladze, die niet aarzelde en er 3-1 van maakte. De vreugde was maar van korte duur, want amper enkele minuten later zorgde Ragib Basdag voor de aansluitingstreffer. In de slotfase bleef het fysiek sterkere AZ overeind ondanks de vier minuten extra tijd. [AN]