Speeldag: Ronde 1
Stadion: Kristiansand Stadion (Ik Start)
Ajax scoort vijf doelpunten
Dirk Pieters

Ajax heeft de uitschakeling in de Champions League dan toch een beetje kunnen herstellen door zijn eerste wedstrijd in de Uefa-beker met duidelijke 2-5 cijfers te winnen. De Amsterdammers waren een klasse te sterk voor het bescheiden Noorse IK Start. Toch moest de Noorse ploeg nooit echt onder doen voor het team van trainer Henk ten Cate. Ajax begon met Rosenberg in de plaats van Ryan Babel.

De bezoekers begonnen het beste aan de wedstrijd met een kleine kans voor Rosenberg, maar de spits kwam net niet bij de bal van Sneijder. Ajax bleef de betere ploeg, maar kwam nooit echt gevaarlijk voor het doel van Start. Gabri was er even dichtbij, maar schoot zijn kans hoog over. Op het kwartier kreeg onze landgenoot Thomas Vermaelen een reuzekans, maar hij faalde oog in oog met de doelman. Het was uitstel van executie, want twee minuten later ging het leer dan toch tegen de netten. Klaas-Jan Huntelaar was attent na een kopbal van Stam en trapte de rebound mooi binnen. De Noorse club besefte dat het moest aanvallen, wou het thuis een goede uitslag halen. Vlak voor het half uur kreeg Start loon naar werken. Na een goede voorzet was het rechtsback Marius Johnsen die Stekelenburg te grazen nam; 1-1. Start begon nu pas echt te geloven in eigen kunnen en stond even later bijna op voorsprong, maar Johnsen liet de kans onbenut. Ajax-trainer Henk ten Cate kon het niet langer aanzien en haalde Rosales naar de kant voor Babel. Die zorgde meteen voor een mooie assist. Hij schilderde de bal mooi op het hoofd van Rosenberg, die er 1-2 van maakte.

In de tweede helft bleef IK de betere ploeg en speelde het Ajax met momenten van het veld. In de 53e minuut kwamen de Noren opnieuw op gelijke hoogte na geklungel in de Ajax-verdediging. Geir Ludvig Fevang strafte het mistasten van Emanuelson af. Tegen de gang van het spel in kwamen de Amsterdammers even later toch opnieuw op voorsprong. Sneijder liet zijn specialiteit maar weer eens zien en krulde een vrije trap prachtig tegen de netten. In de slotfase kwam IK nog sterk opzetten, maar was het Ajax dat de klus helemaal klaarde. De Spanjaard Roger trapte, op aangeven van Babel, van ver mooi in doel. En vlak voor tijd maakte Huntelaar zijn tweede van de avond, opnieuw op aangeven van matchwinnaar Ryan Babel; 2-5. [AN]