Ernst Happel helpt Brugge aan punt

Anthony Van der Planken

Club Brugge is op het veld van Austria Wenen met de schrik vrijgekomen. Ernst Happel zelf bracht in blessuretijd redding voor de competitieleider.

De Bruggelingen kenden een goede start in Wenen. Het domineerde, dwong ook enkele corners af, maar kansen kwamen er niet van. Dat was bij Austria wel het geval.
Vastic en Gilewicz pakten allebei uit met een stevig schot, maar de bal ging telkens naast de kooi van Tomislav Butina. Wat later probeerden Lange en Rozehnal het elk een keertje met het hoofd, maar Didulica zat telkens in de weg.

Na een dikke twintig minuten kreeg Lange dé kans op de 0-1. De Noor vond echter opnieuw Didulica op z'n weg. De Kroatische keeper hield zijn netten schoon, zelfs op de ettelijke corners die Club afdwong.

In de laatste tien minuten liet ook Austria eens wat zien. De Oostenrijkers namen het initiatief over en creërden enkele kansjes. Vachousek was tot tweemaal toe gevaarlijk, maar hij kende geen geluk in de afwerking. Zo kon Club met een goed gevoel gaan rusten.

Vlak na rust kregen de bezoekers echter een klap van jewelste. Na alwéér defensief geblunder, dit keer van Rozehnal, kon Sionko alleen op doel af. Hij legde slim af voor de meegelopen Gilewicz, die met wat geluk wist af te werken. 1-0, Club moest nu wel scoren.

Toch maakte Brugge niet de minste aanspraak op de gelijkmaker. Het waren zelfs de Oostenrijkers die meerdere keren dicht bij de 2-0 kwamen. Zo was er een wereldredding van Butina nodig op een schot van Gilewicz. Ook Vastic en Sionko scoorden ei zo na een tweede keer. In het laatste kwartier kreeg Club Brugge toch nog twee kansen op de gelijkmaker. Eerst was er Van der Heyden, die Lange perfect bediende. De Noor was echter te verrast om af te werken. Nog geen minuut later was Victor er enorm dicht bij, maar het schot van de Braziliaan ging millimeters naast.

Het leek zo een baaldag te worden voor Club, zeker toen Victor met rood mocht inrukken. De aanvaller deelde een domme slag uit aan Kiesenebner. Over and out zou je denken, maar niets was minder waar. In blessuretijd kreeg Bosko Balaban de allerlaatste kans op de gelijkmaker. De Kroaat greep die, want zijn vrijschop belandde via Lange in doel. Alsof Ernst Happel zich er zelf mee bemoeid heeft. De gefrustreerde Sasa Papac mocht uiteindelijk nog vertrekken met een tweede gele kaart.

Club Brugge behoudt zo alle kansen op Europese overwintering. Een overwinning tegen Real Zaragoza, thuis over twee weken, brengt de competitieleider sowieso in de derde ronde van de UEFA-Beker.