Herkansing voor Ajax en Man United

Harald Berings
| 0 reacties
Herkansing voor Ajax en Man United
Foto: © SC

Vanmiddag bereikte ons het nieuws dat het prijzengeld van de Champions League ook dit jaar weer wordt opgetrokken. In totaal bedragen de inkomsten voor de volgende jaargang maar liefst 598 miljoen euro. Maar voor er aan geld mag gedacht worden, moet er eerst gevoetbald worden. Op de tweede speeldag krijgen vooral Ajax en Manchester United de kans om hun slippertje van dertien dagen geleden recht te zetten.

POULE A

Juventus, dat zonder al te veel gezweet in Jan Breydel de drie punten meegraaide, ontvangt dinsdagavond het Oostenrijkse Rapid Wien. David Trezeguet zal extra gemotiveerd aan de aftrap komen: hij kan immers het clubrecord van Michel Platini (104 goals voor Juve) breken, al heeft de Franse spits daar wel een erg goeie avond voor nodig, hij moet immers vier maal scoren om op gelijke hoogte te komen van voetbalicoon Platini.

Rapid verloor twee weken geleden ongelukkig van Bayern München. De club uit Wenen kreeg in het eigen Ernst Happelstadion zelfs een strafschop, maar liet ook die kans op een stunt onbenut. Door het thuisverlies tegen de nummer twee in de poule zijn ze bijna verplicht om een punt te pakken in een half uitverkocht Delle Alpi, iets wat voor zelfs Real Madrid vorig seizoen niet mogelijk bleek.

Onze Belgische hoop, Club Brugge, trekt naar de gloednieuwe Allianz Arena van Bayern München. Club verloor op de eerste speeldag met 1-2 van Juventus, maar die cijfers bedriegen echter, aangezien de Oude Dame de wedstrijd in de eerste helft al ruim had kunnen beslissen. Een sterke Stijn Stijnen en wat geluk hielden een stunt voor de Belgische landskampioen mogelijk, maar verder dan de aansluitingstreffer van Yulu-Matondo kwam blauw-zwart niet.
Sindsdien liep het niet zo vlot voor Club, waar Tomislav Butina vreemd genoeg opnieuw de voorkeur kreeg op uitblinker Stijnen. Dit weekend nog werd pijnlijk verloren: in eigen huis ging het de boot in tegen Lokeren, 0-1. Bij de vuurdoop van de nieuwe Arena in München zal Brugge toch uit een ander vaatje moeten tappen.

Ook bij tegenstander Bayern liep het dit weekend niet vlekkeloos in de competitie: Hamburg SV, met Daniël Van Buyten in de basis, diende de Beierse club de eerste competitienederlaag van het seizoen toe, dankzij Rafael Van der Vaart. Nochtans loopt het voor de rest wel vlot voor de Duitse kampioen. Een van de mannen in vorm is Roy Makaay, hij vond dit seizoen al zes maal de weg naar doel: uitkijken dus voor Birger Maertens en Phillipe Clément. Grootste afwezige bij Bayern is linksback Philipe Lahm.

POULE B

Ajax
, dat op de eerste speeldag een scheve schaats reed in Praag, staat voor de moeilijke opdracht om die slipper recht te zetten. Het moet dat doen voor een volle ArenA, maar de tegenstander draagt wel de naam van Arsenal. Hoewel de Gunners het Europees meestal niet zo goed doen, zijn ze toch een te vrezen tegenstander voor elk team. Ajax deed het de afgelopen week afwisselend erg matig en uitstekend: vorige zondag verloren de Amsterdammers de topper in Alkmaar, met 4-2 van AZ. Dit weekend ging het wel goed: Roda JC werd met 1-4 huiswaarts gespeeld.

Arsenal moet voor de wedstrijd in de ArenA een heel pak sterkhouders missen. Belangrijkste afwezige is natuurlijk Thierry Henry. Ook Senderos is geblesseerd, Van Persie en doelman Lehmann moeten verstek geven vanwege een schorsing. Gisteren bleek dat ook Gilberto Silva (enkel) en Dennis Bergkamp (rug) met een blessure moesten afhaken. Freddie Ljunberg en Robert Pirès zijn nog twijfelachtig, maar komen volgens Arsène Wenger wel aan de aftrap.

In de andere wedstrijd in poule B ontvangt FC Thun, dat dicht bij een stunt was op Highbury (2-1) het Tsjechische Sparta Praag, dat twee weken geleden in de laatste minuut de drie punten verloor aan Ajax.

POULE C

Voor Frank Rijkaard loopt het de laatste weken op wieltjes. In Europa zette zijn Barcelona het Duitse Werder Bremen opzij, en dit weekend klopten de Catalanen met gemak Real Betis, tegenstander van Anderlecht woensdag (1-4). Bovendien haalde Rijkaard zijn gelijk, door Ronaldinho en Deco links te laten liggen, en Van Bommel en Larsson op te stellen. De Zweed lokte al na acht minuten een strafschop uit, de Nederlander scoorde het openingsdoelpunt. Voor de wedstrijd tegen Udinese komen goudhaantjes Ronaldinho en Deco wellicht wél aan de aftrap, Larsson verhuist wellicht terug naar de bank.

Voor Udinese was het eerder een woelige periode: zij wonnen dan wel van concurrent Panathinaikos (3-0), maar zagen sterspeler Iaquinta wegvallen. Het talent van Udinese Calcio eiste namelijk een transfer op na zijn glansprestaties in het begin van het seizoen. Onder andere Milan, Inter en Juventus staan te popelen voor de frivole aanvaller, maar het bestuur van Udinese wil de spits niet verkopen, en zette hem als straf zelfs uit de ploeg. De Italianen, die al drie punten tellen, hebben echter niets te verliezen in Nou Camp.

Panathinaikos en Werder Bremen krijgen een kans om hun misstap op de vorige speeldag recht te zetten. Bremen verloor de openingswedstrijd van Barcelona in het eigen Weserstadion, de Grieken gingen, met drie goals verschil, de boot in bij Udinese.

POULE D

Voor Man United liep het niet al te best op de eerste speeldag: the Manucians verloren niet alleen twee punten op het veld van Villarreal, ze zagen ook Wayne Rooney uitvallen met een domme rode kaart. Bovendien verloren the Red Devils van Sir Alex Ferguson dit weekend met het schaamrood op de wangen, thuis van de Blackburn Rovers. De kans om die scheve situatie recht te zetten krijg Man U op dinsdag, dan ontvangt Old Trafford groepsleider Benfica.

De Portugezen vinden stilaan terug hun vorm: na winst tegen Lille (Europees) en 9 op 9 in de competitie (waaronder een 4-0 zege tegen Leiria) wordt Benfica Lissabon stilaan weer een naam in Portugal en omstreken. Coach Ronald Koeman kiest wellicht opnieuw voor Fabrizio Miccoli voorin. De Italiaan kroonde zich tot uitblinker en matchwinnaar in de partij tegen het Franse Lille, en kreeg ook lovende kritiek van bondscoach Marcelo Lippi.

In de laatste wedstrijd op dinsdag kan Villarreal bewijzen dat het ook buitenshuis een sterk team vormt. El Submarino Amarillo kan tegen Lille bovendien opnieuw rekenen op sterspeler Júan Roman Riquelme, die de wedstrijd tegen United moest missen vanwege een enkelblessure.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties