Lillestrøm schakelt zwak Djurgården uit

viki meeuwis

Gisterenavond werd de heenronde in de halve finales in de Scandinavische Champions League, de Royal League afgewerkt. Enerzijds was er het Deense onderonsje tussen de winnaar van vorig jaar, FC Kopenhagen en FC Midtjylland en anderzijds nam de Zweedse landskampioen DjurgÃ¥rdens IF het op tegen het Noorse Lillestrøm.

Djurgården IF – Lillestrøm SK: 1-3

DjurgÃ¥rden moest het voor deze partij stellen zonder de geschorste aanvoerder Markus Johannesson en de geblesseerde Mattias Jonsson.  Die twee spelers zijn natuurlijk niet zomaar te vervangen. Bovendien ontbraken ook enkele sterkhouders in de verdediging; Daniel Sjölund, Jones Kusi-Asare en Thiago Quirino. De club uit Stockholm moest dus min of meer gehandicapt aan de aftrap komen en mocht aan den lijve ondervinden dat het Noorse Lillestrøm een fysiek sterk team is. Lillestrøm had zich voor de halve finale al een goede reputatie opgebouwd. Nochtans haalden ze maar drie doelpunten op acht wedstrijden maar keeper Heinz Müller had wel 95% geslaagde reddingsacties op zijn naam staan.

Johannessons vervanger, Elias Storm, beleefde niet zo’n geweldige avond. Hij was direct verantwoordelijk voor het eerste Noorse doelpunt. Ref Fisker zag hands in een afweerpoging van Storm en gaf LSK daarop een vrije trap. Met amper 19 minuten gespeeld kon Robert Koren zo de 1-0 op het bord zetten voor de Noren. Djurgården speelde het eerste kwartier nochtans niet slecht maar liep steeds meer een meer vast op de sterke verdediging van de Noren.

In de tweede helft was het overwicht duidelijk weer voor Lillestrøm. Na 22 minuten kon Christoffer Andersson er 2-0 van maken. De Zweed kon makkelijk voorbij de zwakke verdediging van Djurgården komen en de bal met de linkervoet in het doel werken. In de 77e minuut kreeg Djurgården een kans om zich terug in de match te vechten op een presenteerblaadje aangereikt. Heinz Müller beging met een elleboogstoot een lichte overtreding op Jesper Håkansson. Scheidsrechter Fisker zag hier genoeg reden in om een strafschop aan Djurgården toe te kennen. Håkansson zette die eenvoudig om in een doelpunt, 1-2.

Christoffer Andersson

Het was niet de avond van Storm want nadat hij eerst de vrije trap in de eerste helft had veroorzaakt maakte hij het vier minuten voor het einde nog net iets erger. Lillestrøm kreeg een vrije trap die door Christoffer Andersson genomen werd maar in de voeten van Elias Storm terecht kwam. Die aarzelde niet en schoot de bal voorbij keeper Tourray recht in eigen doel.
De trainer van Lillestrøm kon zijn geluk niet onder stoelen of banken steken na deze owngoal en begon nogal demonstratief en uitdagen te jubelen voor de Djurgårdenfans. Ref Fisker verwees hem hiervoor onmiddellijk naar de tribune.

De opeenvolging van missers en fouten bovenop de al zwakke verdediging deed de Zweden uiteindelijk de das om. Lillestrøm daarentegen speelde de hele wedstrijd ongecompliceerd, duidelijk niet onder de indruk van de Zweedse landskampioen. Bovendien toonde LSK duidelijk hun discipline en effectiviteit.

De terugwedstrijd die voorzien was voor volgende week donderdag is verplaatst naar volgende week zondag om 15.30 uur. De reden hiervoor is dat Lillestrøm de lichtinstallatie in het ǺrÃ¥sen stadion gaat aanpassen. Bovendien hadden ze een verzoek gedaan om de match overdag te mogen spelen. Dat is iets waar trainer Kjell Jonevret niet echt tevreden over is: “in oktober probeerden wij al om de halve finale naar een vroeger tijdstip te laten verplaatsen. Toen kon er geen sprake van zijn. Nu, een week op voorhand kan het ineens wel”, aldus Jonevret.

DjurgÃ¥rden: Tourray, Storm, Kuivasto, Stolz (’46 Magro), Concha, HÃ¥kansson, Barsom, Arneng, Davids (’46 Arnason), Batan, Hysén.

Lillestrøm: Müller, Andresen, Stefanutto, Andersson, Rambekk, Søgård, Koren, Myklebust (’68 Haddad), Helge Riise, Occean, Sundgot.

Doelpunten
: Robert Koren (’19 ; 0-1), Christoffer Andersson (’68 ; 0-2), Jesper HÃ¥kansson (’76 ; 1-2), Elias Storm (’86 ; 1-3 og.)

Gele kaarten: Batan, Occean, Rambekk, Andersson, Müller, Stefanutto, Barsom.

Scheidsrechter: K. Fisker (DEN)

Toeschouwers: 2180

Stadion: Södertalje Fotbollsarena

FC Kopenhagen – FC Midtjylland : 3-1

FC Kopenhagen is een stap dichter genaderd in het verdedigen van hun Royal League titel na een comfortabele 3-1 zege over FC Midtjylland. De Deen Michael Silberbauer, De Nigeriaan Peter Ijeh en de Noor Brede Hangeland zorgde voor de doelpunten. De Nieuw-Zeelander Winston Reid kon voor FC Midtjylland de eer nog redden vlak voor het einde van de wedstrijd.

FC Midtjylland wist dat het hard zou moeten vechten om een plaats in de finale te halen. Voor de wedstrijd had trainer Rasmussen al laten optekenen, dat de Royal League niet langer prioritair was voor zijn ploeg. De club staat in de Deense SAS-ligaen immers op een slechte negende plaats, twee plaatsen verwijderd van de laatste in het klassement. FC Kopenhagen had iets goed te maken na de 3-0 nederlaag tegen Brøndby in de Deense competitie.

Beide ploegen begonnen verdedigend en kalm aan de wedstrijd. De eerste tien minuten kon Midtjylland nog wat halve kansen afdwingen. Kopenhagen daarentegen liet duidelijk vanaf het begin zien wat effectiviteit betekent. Met nog geen kwartier gespeeld, kon een geheel vrijstaande Michael Silberbauer de bal tegen de netten schieten. Diezelfde Silberbauer kon minuten later de verdedigingslinie van FCM passeren en kwam wederom alleen tegenover keeper Rasmussen te staan maar schoot deze keer naast. De daaropvolgende hoekschop werd door de ongedekte Ijeh mooi in een doelpunt omgezet.
Minuten later kwam Midtjylland goed weg toen Allbäck zich kon vrij spelen en de bal naast het net terecht kwam. Het laatste kwartier van de eerste helft begon Midtjylland meer verdedigend te spelen maar offensief waren ze nog veel te zwak.

Na de pauze begon FCM beter te spelen. Mikkel Thygesen kon keeper Jesper Christiansen even testen met een goedgeplaatst schot in de eerste minuut. Linderoth repliceerde daarop met een gevaarlijke doelpoging die net naast ging. Een kwartier in de tweede helft had Kopenhagen de wedstrijd kunnen beslechten toen Gravgaard helemaal vrij stond maar zwak op doel schoot.
Brede Hangeland maakte de fout van zijn ploegmaat goed door tien minuten later de bal via een hoekschop toch binnen te trappen.  Na dat doelpunt viel de wedstrijd stil en Kopenhagen trok zich terug op de eigen helft, duidelijk niet van plan om nog veel te spelen. Dat gaf Midtjylland de kans om de eer alsnog te redden, enkele minuten voor het einde, via Winston Reid.

Brede Hangeland

FC Kopenhagen: Christiansen, Gravgaard, Hangeland, Berdølmo, Jacobsen, Hutchinson, Linderoth, Kvist (’73 Bertolt), Silberbauer, Allbäck, Ijeh (’69 Bernburg).

FC Midtjylland: Rasmussen, Bak Nielsen, Reid, Traoré (’79 Jessen), Daugaard, Ragus, Thygesen, Thomasberg (’73 Mikkelsen), Poulsen, Sivebæk, KærgÃ¥rd (’45 Kristensen).

Doelpunten: Silberbauer (’13 ; 1-0), Ijeh (’26 ; 2-0), Hangeland (’72 ; 3-0), Reid (’86 ; 3-1)

Gele kaarten: Bak Nielsen, Traoré, Kvist.

Scheidsrechter: Terje Hauge (NOR)

Toeschouwers: 9232

Lillestrøm SK en FC Kopenhagen hebben dus een goede uitgangspositie voor de terugwedstrijd volgende week. Djurgården en Midtjylland daarentegen zullen min of meer op een mirakel moeten hopen om de finale alsnog te bereiken. Maar in voetbal is tenslotte alles mogelijk.

Foto 1: Royal League - Bildbyrån Sverige
Foto 2: Royal League - Pressefotograf Per Kjærbye