Fifa start onderzoek naar Arsenal en Beveren

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Fifa start onderzoek naar Arsenal en Beveren
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De samenwerking tussen Arsenal en Beveren gaat veel verder dan gedacht. Meer zelfs, ze vormt een inbreuk op de regels van de Fifa. Dat meldt de Engelse omroep BBC.

De BBC beweert dat Arsenal niet alleen spelers ruilde met Beveren, maar zelfs eigenaar was van de Belgische eersteklasser. De Britse omroep baseert zich op een politie-getuigenis van Beveren-voorzitter Van Hoof en enkele documenten die het in handen kreeg. 

Het verhaal begint in 2001, wanneer Beveren financiëel aan de grond zit. Arsenal komt op de proppen en leent de Waaslanders prompt anderhalf miljoen euro. Niet rechtstreeks weliswaar, maar via een consortium dat op zijn beurt alles doorstortte naar Beveren. Eén van de grote mannen achter het verhaal was Jean-Marc Guillou. Beveren stuurde vervolgens een hoop spelers de laan uit en haalde via diezelfde Guillou heel wat Ivorianen binnen.

Het Belgische gerecht vond dat verdacht en startte een onderzoek. Het vermoedde inmening van de maffia, maar daar bleek niets van aan. Het gerecht legde wel de link met Arsenal bloot. Dat gebeurde onder meer dankzij voorzitter Van Hoof, die bekende dat Arsenal via het consortium Goal van Guillou Beveren deels in handen had. Een andere bestuurder zei zelfs dat Arsenal 50% van de aandelen van Beveren in handen heeft.

En net daar zit de fout. De Fifa-regels schrijven immers voor dat een club geen aandelen of bestuurlijke inbreng mag hebben bij een andere club, zoals Arsenal bij Beveren. De wereldvoetbalbond is dan ook een onderzoek gestart. Als Arsenal schuldig wordt bevonden, riskeert het uitsluiting uit de Champions League. Of Beveren een straf riskeert, moet nog blijken. [TH]   
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties