Anderlecht pakt overtuigend eerste prijs

Harald Berings
Anderlecht pakt overtuigend eerste prijs
Foto: © SC

Anderlecht heeft vanavond in het eigen Astridpark haar eerste prijs van het nieuwe voetbalseizoen binnengehaald. Het won een pittige wedstrijd om de Supercup van aartsrivaal Club Brugge. In volle aanloop naar de competitiestart lijkt Jacky Matthijsen net iets meer werk op te knappen te hebben dan zijn collega Franky Vercauteren.

Vercauteren kon, op de geblesseerde Nicolas Frutos na, op al zijn sterspelers rekenen. Zoals verwacht kreeg Daniel Zitka het vertrouwen onder de lat, met Roland Juhasz en Nicolas Pareja als centraal verdedigingsduo voor zich. In afwachting van Jan Polak mocht Jelle Van Damme vanavond zijn kans wagen op de inmiddels gekende positie van box-to-box-middenvelder, naast Lucas Biglia op het middenveld. Voorin kwam Mbo Mpenza naast Mohammed Tchité aan de aftrap komen, nieuwkomers Cyril Théreau en Triguinho startten zoals verwacht op de reservenbank.

Bij Club Brugge lijkt Matthijsen nog geen vast concept vast te hebben. In doel keerde Stijn Stijnen terug, ten koste van Glenn Verbauwhede, de held van de afgelopen Brugse Metten. Achterin kreeg Stepan Kucera opnieuw zijn kans naast Birger Maertens. Geen plaats voor Jonathan Blondel of Koen Daerden in de basis, François Sterchele startte wel in de eerste elf, naast Bosko Balaban in de spits.

Anderlecht kende een droomstart, met al in de vierde minuut een doelpunt op naam van Mbark Boussoufa. De Gouden Schoen verraste Stijnen door een vrije trap hard en precies rechtstreeks op doel te trappen. De Brugse goalie bleef als aan de grond genageld en Club moest al snel achtervolgen. Het kreeg een kans via Balaban, die Sterchele net niet kon bereiken, maar moest toch voornamelijk wijken voor het dominante voetbal van Anderlecht. Paars-wit verdubbelde de voorsprong nog voor de rust: Boussoufa vond aan het strafschoppunt Mpenza, die raak kopte.

Club wilde zich liever niet laten vernederen door de rivaal en kwam furieus uit de kleedkamer. Drie minuten na de pauze trapte de ingevallen Dusan Djokic de Bruggelingen terug in de wedstrijd. De Serviër profiteerde van onoplettendheid bij Olivier Deschacht, die niet mee uitstapte met zijn ploegmaats en de spits zo de bal onside liet aannemen en binnentrappen. Na het doelpunt leek Anderlecht aangeslagen en tien minuten lang had Club het initiatief in handen.

De wedstrijd werd echter pittiger en grimmiger, met een opeenstapeling van fouten aan beide kanten. Een luchtduel tussen Juhasz en Kucera eindigde in een hoofdblessure voor de Tsjech, die net als Maertens een erg ongelukkige wedstrijd speelde in het centrum van de blauw-zwarte defensie. Er wordt in het Brugse kamp gevreesd voor een gebroken oogkas en kaakbeen. De ingevallen Gertjan De Mets ging hard door op de enkels van Boussoufa en moest even later zelf het veld geblesseerd verlaten nadat hij zelf te hevig doorging op Deschacht. Een opstootje na die fase leverde Biglia en Sterchele een gele kaart op.

Nadat Brian Priske en Stepan Kucera reeds geblesseerd hadden moeten afhaken, viel ook Joos Valgaeren uit en stortte het Brugse afweersysteem helemaal in. Club had alle wissels al opgebruikt, dus moest het met tien verder. Zitka moest toch nog ingrijpen op twee pogingen van Blondel, maar Anderlecht kreeg zelf ook genoeg mogelijkheden om de score op te drijven. Vooral Bart Goor en Ahmed Hassan hadden meer moeten halen uit hun kansen. Uiteindelijk legde de Egyptenaar de wedstrijd wel in haar definitieve plooi. Op aangeven van een briljante Boussoufa werkte de Farao een snelle counter van de thuisploeg af.

Hoewel de Supercup eerder als een voorbereidingswedstrijd wordt gezien, zal deze zege Sporting ongetwijfeld vertrouwen geven met het oog op de competitiestart. Vrijdag opent Anderlecht het nieuwe Belgische voetbalseizoen op bezoek bij KV Mechelen. Achter De Kazerne wacht paars-wit een warme ontvangst, maar captain Olivier Deschacht kijkt met vertrouwen uit naar het duel dat ooit één van de topaffiches in het Belgisch voetbal was. "We speelden met veel vertrouwen en hebben getoond dat we klaar zijn. Ook Boussoufa, Hassan en Tchité zijn dat. We maakten het verschil met onze techniek. Club speelde te veel met lange ballen."

Franky Vercauteren zag zoals steeds nog punten waar aan gewerkt moet worden. "Het verschil tussen Club en Anderlecht vanavond? Kwaliteit. Maar dat is geen reden om te zweven. Je moet er staan in de competitie. Dit is mooi meegenomen, maar ik zag nog veel werkpunten. We kwamen bijvoorbeeld te slap uit de kleedkamer. Onze balrecuperatie was niet altijd even goed." In het verliezende kamp zag Philippe Clement toch positieve punten: "Ik voel dat we veel meer fysiek vermogen hebben dan anders, ook al bleek dat vanavond wat minder. We waren niet scherp genoeg, niet fris meer." Toch trekt Club Brugge morgen naar Athene, waar het AEK partij zal geven. Het hoopt klaar te zijn voor de eerste speeldag, wanneer het thuis Bergen ontvangt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties