Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 4)
Stadion: Estádio do Dragão
Porto naar de eerste stek
T. Coremans

Porto mocht vanavond in het eigen Estádio do Dragão Marseille partij geven. De Portugezen startten op de tweede plaats in groep A met twee punten achterstand op de Zuid‑Fransen. Indien de troepen van Gerets een overwinning behaalden, waren ze bijna zeker van de volgende ronde. Marseille staat momenteel in eigen vaderlandse competitie op een voorlaatste plaats. Al maakt dat op het kampioenenbal weinig uit.

Een sfeervol stadion, gevuld met warmbloedige Zuid-Europeanen, toonde zich present om zijn sterren naar de overwinning te scanderen. Een lange studieronde deed vermoeden dat beide ploegen niet veel kansen zouden creëeren. Een eerste mooie actie van de thuisploeg, afgerond met een schitterend hakje, werd voor buitenspel afgevlagd. Marseille liet de thuisploeg rustig opbouwen terwijl het zelf op de counter loerde.

FC Porto bewees ook vanavond weer over een lading toptalenten te beschikken. Technisch begaafd en tactisch onderlegd. Maar het was Tarik Sektioui, de dertigjarige Marokkaan, die het stadion naar hogere sferen lonkte. Hij zette met een knappe dribbelbeweging de Marseille‑verdediging op het verkeerde been, om daarna doelman Mandana even prachtig te passeren. 1-0 op het half uur voor de thuisploeg. De wedstrijd kabbelde langzaam naar de rust toe. Quaresma slalomde vanop rechts het strafschopgebied binnen en werd op een twijfelachtige manier de doorgang belet. Scheidsrechter Stark liet begaan.

Na amper twee minuten in de tweede helft kopte Niang een voorzet, vanop rechts, feilloos tegen de touwen, 1-1. Na deze vroege treffer voltrok zich een complete metamorfose aan Franse zijde. Porto werd teruggedrukt en Marseille combineerde als nooit voorheen. Cana kopte maar net naast. Halverwege het tweede bedrijf sloeg Porto opnieuw de maat. De bezoekers bleken wat gas terug te nemen. Lisandro knikte een voorzet fraai op doel. De bal knalde tegen de dwarsligger.

Behalve een kleine mogelijkheid van Valbuena sloegen Gerets' manschappen er niet in om voor meer dreiging te zorgen. Het was namelijk Lisandro die een gemeten voorzet van Quaresma tegen de netten kopte, 2-1. Olympique Marseille leek een vogel voor de kat. Het sloeg er niet meer in een vuist te maken. Porto dwong nog enkele kansen af via invaller Postiga en Fucile. Zij lukten beiden geen doelpunt.

Door deze overwinning wippen de Portugezen over Marseille. Zij staan nu op de eerste stek met één puntje voorsprong op de Fransen, gevolgd door Liverpool en daarna Besiktas. Volgende speeldag mag Porto naar Liverpool reizen, Marseille moet naar Turkije.  [AN]