Is de hooligan met uitsterven bedreigd?

Is de hooligan met uitsterven bedreigd?
Foto: © SC

België zag de laatste jaren het geweld in en rond voetbalstadions dalen. De trend lijkt aan te tonen dat jonge fans zich willen distantiëren van hooliganisme en vol voor de sfeer kiezen.

De supportersboycot van de Supportersfederatie van RSC Anderlecht omtrent de Champions League-verplaatsing naar Paris Saint-Germain doet het hooliganisme opnieuw in het middelpunt van de belangstelling staan. De Franse autoriteiten verwachten immers rellen en zijn daardoor extra op hun hoede.

Toch becijferde Het Nieuwsblad dat hooliganisme een uitstervend fenomeen is. Het voorbije voetbalseizoen werden in de Jupiler Pro League amper een vijfhonderdtal incidenten genoteerd. Meestal gaat het om kleine voorvalletjes zoals het beklimmen van de omheining of het gooien met aanstekers, geldmuntjes en bierbekertjes.

De trend lijkt aan te tonen dat de jonge fans zich willen distantiëren van het hooliganisme – dat vooral in de jaren negentig een opmars maakte – en vol voor de sfeer in het stadion kiezen. Een supporter lijkt echter te beseffen dat slecht gedrag een onmiddellijk sanctie met zich meebrengt. Al blijven de hooligans van vijftien jaar geleden momenteel nog steeds op post.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties