Mentale weerbaarheid van Zulte Waregem stilaan hallucinant

Mentale weerbaarheid van Zulte Waregem stilaan hallucinant
Foto: © Photonews

Volg Zulte Waregem nu via WhatsApp!

"Ze krijgen ons nooit klein", liet Steve Colpaert optekenen na de 0-3 overwinning van Zulte Waregem in Racing Genk. En we moeten hem zo stilaan gelijk gaan geven: de voorbije 24 maanden werd elke uppercut gecounterd met een glansprestatie.

Door Aernout Van Lindt

Voor de goede orde: we nemen enkel de sportieve opdoffers op in ons overzicht. De manier waarop Zulte Waregem als club zowel de woelige zomer, met stamnummerperikelen en de woeliger winter, met transferperikelen, tonen aan dat de ploeg zich vooral weinig aantrekt van wat er buiten het veld allemaal voorvalt.

Of zoals kapitein Davy De fauw op de eerste training van het nieuwe seizoen half juni zei: “Een slechte week maakt 11 goede maanden niet kapot.” We lijsten even enkele sportieve dreunen op en hoe Zulte Waregem ze te boven kwam.

13/12/12 Essevee – Genk 0-5

Zulte Waregem ging pardoes zwaar onderuit tegen Genk in de Beker van België, drie dagen later volgde in de competitie een nieuwe clash tussen beide teams. Ook in de herneming werd vijf keer gescoord, alleen deze keer driemaal door de thuisploeg: scheve situatie meteen weer rechtgezet.

Het was in die periode dat Zulte Waregem overigens na een zware opdoffer in eigen huis tegen Lokeren (0-3) maar liefst zeventien competitiewedstrijden ongeslagen bleef. Het bekeravontuur had dus weinig impact.

11/05/2013 Lokeren – Essevee 2-0 (ruststand)

“Het sprookje is gedaan, pak maar in”, aldus diverse critici over Zulte Waregem tijdens de rust van Lokeren – Zulte Waregem, op speeldag 8 van de play-offs vorig jaar. Met nog de komst van Club Brugge en een match op Anderlecht zou Europees voetbal afdwingen nog keilastig gaan worden, zeker met een 2-0 achterstand aan de rust op Daknam en de 0 op 6 tegen Standard en Genk (0-4 in eigen huis) indachtig.

Hupla: 2-3 werd het nog bij het laatste fluitsignaal, enkele dagen later werd blauw-zwart simpelweg (5-2) wandelen gestuurd en Essevee kon richting Anderlecht om de titel gaan spelen. Volksfeest ja, titel: net niet.

30/07/2013 PSV – Essevee 2-0

“Niet klaar voor Europa!”, “Veel te klein”, “Weggespeeld”, “Schande, het had 10-0 kunnen zijn”, … de kritieken waren niet mals na de – toegegeven – slechte partij van Zulte Waregem in Eindhoven. Met een 2-0 nederlaag leken ze tegen een geniale Bakkali nog goed weg te komen.

Uiteindelijk haalden ze via het vangnet van de Europa League tegen Apoel Nicosia alsnog de poulefase, waarin ze – in tegenstelling tot pakweg Standard – tot op speeldag 6 in de strijd waren voor een ticket richting Europese lente. En in de competitie? Meteen uitpakken met een zege: 1-0 in eigen huis tegen KV Kortrijk. Ook na de terugmatch tegen PSV (0-3 nederlaag) werd iets geraapt: 1-1 in Jan Breydel tegen Club Brugge.

3/10/2013 Kazan – Essevee 4-0

In een vreemd laatste halfuur viel doelpunt na doelpunt. Dan toch te klein voor Europa?  Ook al won het enkele dagen eerder met 2-4 in Lokeren, nu zou de malaise zich wel eens kunnen inzetten.

Net dan kwam fiere leider Standard op bezoek. Kon Essevee een bolwassing verwachten? Mis poes, dankzij Olafur Skúlason won Zulte Waregem met 1-0 van de tot dan toe ongeslagen koploper.

12/12/2013 Essevee – Kazan 0-2

Na enkele doelpunten in het slotkwartier is het Europese verhaal van Zulte Waregem geschreven. In Jan Breydel werd drie keer niet gewonnen, er komt geen Europese lente en Essevee lijkt even heel diep te zitten.

In het weekend daarop wordt Lierse wandelen gestuurd met een glansprestatie (3-0), in de midweek daarop wordt tegen Cercle (1-0) een stap gezet richting halve finales van de Belgische Beker.

22/03/2014 Lokeren – Essevee 1-0

De verloren bekerfinale vlak aan de voet van play-off 1 zou misschien wel eens de extra dreun kunnen betekenen die voor een knock-out Zulte Waregem kan zorgen. Daar waren velen het over eens, maar wat ze afgelopen zaterdag weer lieten zien toont nog steeds hoe mentaal weerbaar de club is.

De 0-3 in de Cristal Arena toonde niet alleen hoe diep Racing Genk zit, maar vooral hoe sterk Zulte Waregem kan zijn. De prestatie was netjes, wat het beste doet verhopen voor de rest van de play-offs. En als iedereen nog anderhalve maand negatief blijft, zit er misschien op 18 mei op Jan Breydel een sprintje om de titel in voor de troepen van Dury?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties