Analyse Gent heeft zowat alles goed gedaan dit seizoen

Gent heeft zowat alles goed gedaan dit seizoen
Foto: © Photonews

Gent staat op negentig minuten van het delirium. Een eerste landstitel na een seizoen om in te kaderen. De Stroppenstad weet dat het nu niet meer mag fout lopen. Maar laat ons even toe: dit zal een verdiende kampioen zijn.

Door Johan Walckiers

Enkel met die bescheiden ambities mogen ze nu wel stoppen. Alle begrip dat je de druk wil afhouden bij je spelers, maar als je op twee speeldagen van het einde vier punten voorstaat, ben je de titelfavoriet. Punt! Mooi dat Ivan De Witte en Hein Vanhaezebrouck hun spelers uit de hogedrukwind zetten, maar... 'that ship has sailed'.

AA Gent heeft het aan zijn ruime en kwalitatief sterke kern te danken dat het staat waar het staat. En aan zijn coach, Hein Vanhaezebrouck, om die kern te kunnen managen. Sterk toch hoe 'Heintje' - gebruik het maar als koosnaam en niet als denigrerende bijnaam - geen enkele valse noot liet blazen.

Geen valse noten

Mannen als Neto, Foket, Milicevic, Raman, Van der Bruggen,... Allemaal zaten ze soms weken op de bank en geen van allen liet iets blijken. 'Heintje' koos voor de jongens die volgens hem het best pasten in de tactiek die hij tegen elke afzonderlijke tegenstander wou spelen.

Niet zo bij Anderlecht, dat een heel seizoen streefde naar een vaste elf. Je moet het maar doen: roteren met een stuk of 17-18 spelers. Het toont de breedte van de kern van de Buffalo's. Zelfs zonder Laurent Depoitre wist Gent te winnen van Club. Wie had daar een maand of zes geleden op durven wedden?

En het systeem van 'Heintje' is voor elke opposerende coach een hoofdbreker. Want hoe moet je dat overtal aan aanvallers gaan opvangen? Vanop de flanken komen ze met veel en vooraan staat daar een beer waar constant twee man in de buurt moet blijven.

Best afmaken in eigen huis, want naar Anderlecht voor de titel...

Dit Gent heeft een heel seizoen gewerkt om de puzzelstukken te doen vallen. En het was geen puzzel voor -7-jarigen. Nee, dit was eentje voor gevorderden, maar met de toevoeging van Moses Simon, kreeg de ploeg op net het juiste moment de juiste kwaliteitsboost.

De winst op Anderlecht, in de reguliere competitie weet u nog, daar mag Gent zijn 'bijna'-titel aan wijden. Daar kwam het besef binnen de spelersgroep dat ze hun voet naast eender wie kunnen zetten. En die voet zelfs nog een beetje verder kunnen plaatsen zelfs...

Het is nog niet binnen, daarin geven we u gelijk, heren De Witte, Louwagie en Vanhaezebrouck. Maar deze spelersgroep lijkt mentaal ook sterk genoeg om donderdag om te kunnen gaan met de druk. In eigen huis moet het afgemaakt worden, want naar Anderlecht trekken voor de titel... Nee, dat raden we niet aan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties