Analyse Clubs schreeuwen het uit: "Competitieduels komen te vroeg"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 19 reacties
Clubs schreeuwen het uit: "Competitieduels komen te vroeg"
Foto: © photonews

Na twee speeldagen zijn meer dan de helft van onze eersteklassers tot dezelfde constatering gekomen: "Die eerste competitiematchen komen te vroeg". Dringt een grondige herziening van de kalender zich op?

De  Jupiler Pro League opende bijna drie weken geleden als eerste de debatten van alle noemenswaardige voetballanden. Het drukke PO-systeem noopt de kalendermakers noodgedwongen tot een vroeger start.

De vaderlandse competitie begint niet alleen vroeg. Hij eindigt ook als een van de laatsten. Charleroi en KV Mechelen speelden op 31 mei de return om een Europees ticket. Op 16 juli - amper zesenhalve week later - moesten de Zebra's alweer vol aan de bak in de EL-voorronde tegen Beitar Jeruzalem.

STVV, dat enkele weken eerder al met de titel in tweede klasse pronkte, begon in mei al volop zijn kern voor dit jaar samen te stellen. De 6 op 6 van de Truienaars is hier niet vreemd aan.

Andere belangen

Hoe beter de ploegen wennen aan het PO-systeem, hoe feller er gepiekt wordt naar de lente. Zeker de topploegen beseffen dat puntenverlies in dit stadium van de competitie geen onoverkomelijke zaak is.

En toch. AA Gent en Anderlecht mogen dan wel zeker zijn van Europees voetbal. Club Brugge, Standard en Charleroi spelen net nu hun belangrijkste duels van het jaar.

Ook de degradatiekandidaten hebben er baat bij snel punten te sprokkelen. Zo hinken Moeskroen-Péruwelz en OH Leuven nu al 6 punten achter op pakweg Sint-Truiden.

TDD

De grootste boosdoener waarom onze eersteklassers niet klaar zijn om in competitie te treden is natuurlijk de zomermercato. Met een deadline op 31 augustus is er nog een zee van tijd om de selectie af te ronden. Een slechte seizoensstart nemen heel wat teams er dan maar bij.

Andere landen stellen hun competitie beter af op het sluiten van de transfermarkt. La Liga en de Serie A bijvoorbeeld trekken pas in het weekend van 22 en 23 augustus in gang. Een week voor Transfer Deadline Day. (DG)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties