Datum: 27/11/2016 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Ref helpt een handje: Standard doet leider Essevee afzien en buit powerplay uit om Anderlecht (even) uit play-off 1 te knallen
Aernout Van Lindt Robby Morren
Aernout Van Lindt en Robby Morren vanuit Sclessin
| 0 reacties

Standard boekt ruime zege tegen leider Zulte Waregem

Ref helpt een handje: Standard doet leider Essevee afzien en buit powerplay uit om Anderlecht (even) uit play-off 1 te knallen
Foto: © photonews

Zulte Waregem blijft ook na speeldag 16 leider in de Jupiler Pro League, maar op Sclessin waren ze 65 minuten lang vooral lijder met lange ij. Belfodil, Emond en Edmilson zorgden na de koffie voor een ruime zege, al zal er toch ook nog een en ander worden gezegd over de wedstrijdleiding.

Standard wist dat het moest winnen om de voeling met de top-6 en play-off 1 niet te verliezen, terwijl Zulte Waregem als fiere leider ook eens wilde winnen op bezoek bij een topploeg. Bovendien moest Jankovic met Dossevi een erg belangrijke speler missen, dus leek Francky Dury met zijn vaste basiself Luiks bloed te ruiken.

En in een kolkend Sclessin waren het de bezoekers die als een soevereine leider kwamen spelen en een minuutje of 25 Standard wisten weg te drukken. De combinaties waren vloeiend, al ging er aanvankelijk nog weinig dreiging van uit. De Rouches werden vooruit gestuwd door hun fans, maar hadden het lastig.

Ene Eric Lambrechts nam echter een hoofdrol voor zijn rekening in het eerste halfuur. Eerst floot hij geen strafschop voor een trekfout van Fiore op Leye, wat later kreeg Soualiho Meïté een wel erg strenge rode kaart voor een snedige tackle op de bal bij Fai. Het debat over scheidsrechters komt ook dit weekend weer volop in de aandacht zo.

Een vijftal minuten ging het licht daarop collectief uit bij Essevee. De fauw maakte een overbodige fout op Sa, Scholz kreeg op de vrije trap te veel ruimte aan de tweede paal en Steppe ging ook half naast de bal: 1-0 en Standard en de hele de Vurige Stede op rozen. De thuisploeg drukte door en Zulte Waregem had het zonder zijn sterke beer op het middenveld moeilijk om de bakens te verzetten.

Het leverde ook flink wat mogelijkheden op, maar Sa, Edmilson en Belfodil waren niet bij machte de score uit te diepen: 1-0 bij de koffie. Dury bracht na de rust snel Obbi Oularé in, maar die miste na een slechte pass zijn controle op een fast-break. Het was uitstel van executie, want met de kop kon hij halfweg de tweede helft wél raak mikken: 1-1, alles te herdoen.

Standard had tot dan wel het overtal, globaal genomen deden ze in balbezit veel te weinig om echt aanspraak te maken op een klinkende overwinning. En toch kwam die er in, met dank aan powerplay in de hele tweede helft tegen een moegestreden Zulte Waregem. Een Europese uitmatch weegt niet op tegen meer dan uur met 10 moeten spelen.

Op een voorzet van Fai torende Belfodil plots boven alles en iedereen uit, ook Steppe geklopt. Een kwartier voor tijd was de wedstrijd helemaal gespeeld: Belfodil tot bij Emond, die van dichtbij niet kon missen. En het beste moest toen nog komen: Edmilson met een heerlijke volley voor de 4-1, de leider plots een lijder.

Standard speelde de powerplay met een mannetje meer helemaal uit en komt zo tot op acht punten van leider Zulte Waregem. Het tikte bovendien voor minstens twee uur Anderlecht uit play-off 1 en voelt zich al klaar om volgende week in de Waalse derby ook het verrassende Charleroi te kloppen.

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Hubert Guillaume 90' -
Fai Collins A 90' -
Laifis Konstantinos   86' -
Scholz Alexander 90' -
Fiore Corentin 90' -
Cisse Ibrahima 90' -
Trebel Adrien 90' -
Belfodil IshakA A 90' -
Mbenza Isaac 82' -
Sá Orlando 62' -
EdmilsonA 90' -
  Bank G Beoordeel
Emond Renaud 28' -
Badibanga Beni 8'  
Kosanovic Milos 4'  
Goreux Réginal -  
Teixeira Mallmann Wallyson -  
Gillet Jean-François -  
Enoh Eyong -  

Zulte Waregem Zulte Waregem

  Speler G Beoordeel
Steppe Kenny 90' -
De fauw Davy   90' -
Derijck Timothy 90' -
Baudry Marvin 90' -
Hamalainen Brian 90' -
Lerager Lukas 90' -
Meite Soualiho   23' -
Lepoint Christophe 78' -
Cordaro Alessandro 53' -
Leye Mbaye 90' -
Kaya Onur A   90' -
  Bank G Beoordeel
Oularé Obbi 37' -
Coopman Sander 12' -
Naessens Jens -  
Bossut Sammy -  
Dalsgaard Henrik -  
Verboom Bryan -  
Vetokele Igor -  
Herbeleef Standard - Zulte Waregem

Vooraf